Tenerife: drakenbloedboom

23 november 2018: Spanje, Tenerife, Icod de Los Vinos (foto: René Hoeflaak)

22 december 2018: de door Andrea Wulf geschreven biografie over het lange leven van de Pruisische wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, werd door The New York Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2015. Het boek is in het Nederlands vertaald onder de naam ‘De uitvinder van de natuur‘ en staat nog steeds op mijn verlanglijstje.

Von Humboldt  (1769-1859) onderzocht ruim tweehonderd jaar geleden natuur- en klimaatverschijnselen in Zuid-Amerika.  In 1829 reisde hij naar Siberië en tijdens een reis naar Zuid-Amerika in 1799 maakt hij een tussenstop in Tenerife. Twee plekken die ik de afgelopen maanden bezocht. Maar daarmee houdt de vergelijking tussen Von Humboldt en mij dan ook wel op.

Drakenbloedboom

Het schip van Von Humboldt  ging in Tenerife voor anker om een speciale reden. Namelijk voor een  bezoek aan vulkaan El Teide en de drakenbloedboom, de oudste boom van het eiland en het symbool van Tenerife.

In de voetsporen van Von Humboldt bezocht ik vorige maand de indrukwekkende boom. In Icod de Los Vinos, een stadje met nauwelijks 20 duizend inwoners, leuke restaurantjes, nauwe hellende straatje en kaas- en wijnwinkeltjes

Spanje, Tenerife, Icod de los Vinos, 23 november 2018: drakenbloedboom (foto: René Hoeflaak)

Duizend jaar jong

Een stad dus van verkleinwoorden. Behalve als het gaat om de drakenbloedboom. Bij het bezoek van Von Humboldt  was de boom nog maar duizend jaar ‘jong’. De drakenbloedboom (Dracaena draco) komt voor op de Canarische Eilanden, Kaapverdië , Madeira en Marokko en groeit zo’n meter per tien jaar met een maximum hoogte van 16 meter.

Tenerife, Icod de Los Vinos, 23 november 2018 (foto: René Hoeflaak)

Heksenbloed en violen

De boom dankt haar naam aan de roodachtige sap die vrijkomt als je in de boom snijdt. Eeuwenlang dachten de bewoners dat het hier ging om draken- of heksenbloed. Het sap werd ook gebruikt om doden te balsemen. Later werd het sap onder meer door Italiaanse vioolbouwers toegevoegd aan lak voor violen en andere snaarinstrumenten en voor medicinale doeleinden . Kortom, de Drakenbloedboom is niet zo maar een boom. Een boom om voor te stoppen. NB: meer weten over de drakenbloedboom: klik dan hier .

Tenerife, Icod de Los Vinos, 23 november 2018 (foto: René Hoeflaak)

,

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 replies

Plaats een reactie