Dublin: Phoenix Park en Wellington Monument

Parken, standbeelden en monumenten. Ik schreef er al vele verhalen over. Dit keer neem ik je mee naar het Phoenix Park in Dublin. Met het Wellington Monument, de hoogste obelisk van Europa. Vernoemd naar een Ierse held met een indrukwekkend levensverhaal.    

Het Phoenix park ligt op zo´n drie kilometer van het stadscentrum en kent een eeuwenlange geschiedenis. In de zeventiende eeuw was het park een jachtveld voor de toenmalige Britse Koning Charles II en zijn onderkoning, de hertog van Ormond. Voor een bedrag van 31.000,00 Engelse ponden werd het park omsloten door een muur en voorzien van fazanten en herten.

Dublin, Phoenix Park, 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Van jachtveld naar openbaar park

De bouw van een ziekenhuis voor oorlogsveteranen naast het jachtveld, tien jaar later, betekende ook het begin van een transformatie van jachtveld naar openbaar park. In een kleinere versie werd het  park in 1745 opengesteld als openbaar park voor de inwoners van Dublin.

Omdat het park honderd jaar later dreigde te verwaarlozen werd in de negentiende eeuw niemand mindert dan de Engelse landschapsarchitect Decimus Burton aangetrokken om het park nieuw leven in  te blazen. Burton ontwierp in Londen onder meer Hyde Park, Regent´s Park en de voortuin van Buckingham Palace. Het opknappen en herinrichten van tuinen en parken was hem dus wel toevertrouwd. Burton nam er alle tijd en was ruim 20 jaar betrokken bij de herinrichting.

Phoenix Park Murders

In 1882 werden in het Phoenix Park twee vooraanstaande politici met messteken vermoord. De moorden die bekend staan als de Phoenix Park Moorden zorgden voor veel ophef en werden opgeëist door Irish National Invincibles, een afsplitsing van de Irish Republican Brotherhood, een organisatie die zich tussen 1858 en 1924 inzette voor de oprichting van een “onafhankelijke democratische republiek” in Ierland.

Dublin, Phoenix Park, 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Uilen en buizerds

Het park is ook in trek bij vogels. Tijdens een vogeltelling in 2008 werden maar liefst 72 vogelsoorten waargenomen waaronder buizerds, sperwers, valken, uilen en spechten. Die vogels heb ik zelf niet gezien. Mijn oog viel vooral op het niet te missen en opvallende hoge Wellington Monument.

Wellington Monument

Maar het park zal ik mij vooral herinneren door het Wellington Monument. Een eerbetoon aan de in Dublin geboren Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington (1769-1852). Met 62 meter is het de grootste obelisk van Europa. Het verkrijgen van de titel Duke of Wellington, een verering met de hoogste obelisk van Europa heeft Wellesley te danken aan de vele veldslagen die hij als commandant in het Britse leger wist te winnen. Van India, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal tot en met Vlaanderen. Vooral de Franse legers van Napoleon moesten het vaak ontgelden als Wellesley zich er mee ging bemoeien.

Dublin, Phoenix Park, Wellington Monument: 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Slag om Boxtel

Wellesley won als commandant in het Britse leger zijn eerste veldslag in Nederland. Namelijk die rondom Boxtel in september 1794. Met succes wist hij de oprukkende Franse 33cavalerie te stoppen. Het leverde hem in 1796 een promotie tot koloneI op. En een overplaatsing naar India, toen nog onderdeel van het Britse Koninkrijk. Tijdens zijn acht jaar durende verblijf in India won hij als legercommandant de ene na de andere veldslag. Zoals in 1799 de Slag om Seringapatam tijdens de Vierde Anglo-Mysore Oorlog, die met het oprukkende leger van rebellenleider Dhoondiah Waugh in 1800 en veldslagen om Assaye en Argaum in 1803.

Waterloo

Eenmaal terug in Groot-Brittannië verruilde hij het leger voor een ‘rustiger’ bestaan als parlementslid. Dat was van korte duur. De Franse legers van Napoleon rukten overal in Europa op en Wellesley werd – als specialist in het winnen van veldslagen- gevraagd terug te keren in het leger. En met succes. Wellesley won veldslag na veldslag en heroverde stad voor stad en gebied tot gebied terug van de Fransen. Zoals Kopenhagen, Rolica, Vimeiro, Madrid, Porto, Talavera, Ciudad en Rodrigo, Burgos, Vitoria, Pamplona, de Pyreneeën en Toulouse.

Dublin, Phoenix Park, Wellington Monument: 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Ook zijn baan als diplomaat in Wenen in 1815 was van korte duur. Dit keer werd hij gevraagd om vanuit Nederland het bevel over het Engels-Nederlands-Duits leger van 73.000 troepen op zicht te nemen en Napoleon zijn volgende en beslissende slag toe te dienen. Wellesley koos daarvoor zelf de plek uit. Bij Waterloo. En ook deze slag werd gewonnen. Het was de laatste en wellicht de meest aansprekende overwinning van Wellesley en leidde tot het de troonafstand van Napoleon.

Prime minister

Wellesley keerde terug in de politiek en was tussen 1827 en 1830 ‘’prime minister’ en overleed in 1852. Hij staat nog altijd in de top 15 van de BBC lijst ‘Grootste Britten’ waarbij de Ieren Wellington steevast claimen als Ier. Ok de Nieuw-Zeelandse hoofdstad werd naar hem vernoemd. De bouw van het ‘Wellington’ Monument begon al in 1816 en duurde maar liefst 45 jaar omdat de bouwkosten steeds uit de hand liepen. Welllesley heeft de onthulling in 1861 zelf niet meer meegemaakt.

Dublin, Phoenix Park, Wellington Monument: 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Paus JohanneS Paulus II

Nog even kort terug naar het Phoenix park, we dwalen af. In 1979 reisde Paus Johannes Paulus II naar Ierland. Een miljoen Ieren bezochten in het Phoenix park zijn openluchtmis. Op 18 juli 2022 werd in het Phoenix Park de hoogste temperatuur ooit in Ierland gemeten 33,0 °C. Indiase temperaturen. Wellesley zou er in gedijen.     

Dublin, Phoenix Park: 13 januari 2023 (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s