Sark

2022 was een echt eilandenjaar. Met reizen naar onder meer Sint-Maarten, Sint-Eustatius, Guernsey, Jersey, Groot-Brittannië en Madeira. Maar het bezoek aan het eiland Sark was wel heel bijzonder. Lees verder waarom..

Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Sark is één van tien Kanaaleilanden voor de Franse kust met een bijzondere status in het Britse Koninkrijk. Na een verblijf van een week op zowel Guernsey, Jersey als Sark in augustus is het mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het nu precies zit. De eilanden zijn zogenaamd Brits Kroonbezit maar maken daarentegen weer geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. En al helemaal niet van de Europese Unie. De eilanden zijn evenmin vertegenwoordigd in het Britse Parlement en hebben een eigen douane- en immigratiebeleid.

Brits paspoort

Groot-Brittannië is wel verantwoordelijk voor de verdediging en het buitenlands beleid. Inwoners van de eilanden hebben een Brits paspoort. Maar van een eigen lidmaatschap van bijvoorbeeld de Europese Voetbalbond UEFA- zoals bijvoorbeeld Gibraltar of San Marino- is geen sprake. Net zo min als een deelname aan Eurovisie songfestival. Maar dat terzijde.

Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

De Kanaaleilanden zijn verdeeld in twee zogenaamde baljuwschappen Guernsey en Jersey, te vergelijken met ouderwetse graafschappen. Guernsey en Jersey hebben ieder een eigen bestuur en eigen identiteit. Sark ligt tussen beide eilanden in maar behoort tot het baljuwschap Guernsey en is nog geen 6 vierkante kilometer groot. Er wonen amper zeshonderd mensen. Vanaf St. Peter Port, de hoofdstad van Guernsey is het een klein uurtje varen naar Maseline Harbour, de haven van Sark. Aanlegsteiger is een beter woord. Wij namen de ochtendferry van 10.00 uur. Bekijk hier de meest recente dienstregeling.   

 

Guernsey, de ferry vertrekt naar Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Tractor, paard en wagen over Harbour Hill  

Auto’s zijn op het eiland verboden. De tractor is HET vervoermiddel op Sark. Net als paard en wagen. Bij aankomst op Sark, staan tractoren met aanhangkarren te wachten om je over de – in ons geval drassige- Harbour Hill naar de bewoonde wereld te brengen en af te zetten bij The Ave, zeg maar de hoofdstraat van het eiland. Vandaar kan je gaan wandelen, een fiets huren of met paard en wagen het eiland verder verkennen.

Sark, 23 augustus 2022. Mist, zon en regen op één dag (foto: René Hoeflaak)

Er zijn geen geasfalteerde wegen en er is geen straatverlichting. Er is ook geen poIitie, maar volgens onze ‘jockey’ op de paardenwagen, is er altijd wel een agent op het eiland. Een rol die bij toerbeurt door de bewoners zelf wordt ingevuld. Iedere eilandbewoner komt ooit wel eens een keer aan de beurt als politieagent.

Staatsgreep en celstraf

Wie maar even op internet speurt naar verhalen over Sark stuit al snel op de naam van de Fransman Andre Gardes en zijn mislukte poging om in 1990 in zijn eentje een staatsgreep op Sark te plegen. Hij kreeg daarvoor een celstraf van zeven dagen. Op Guernsey. Een jaar later ondernam hij weer een poging. Tevergeefs.

Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Dark Sky Community en piraten

In 2011 werd het eiland door de International Dark-Sky Association uitgeroepen tot de eerste Dark Sky Community. De 16e eeuwse schrijver Rabelais omschreef Sark als een wereld van dieven, moordenaars, plunderaars en piraten.  Het eiland beschikt over een aantal hotels en bed and breakfasts. Klik hier voor meer info over accommodatie.

Sark, een aan te raden plek: van Rotterdam eerst een uurtje vliegen en vervolgens een uurtje varen.

Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)
Eilandjes rondom Sark, 23 augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

3 replies

  1. Heel apart eiland. Niet veel te beleven s’avonds in het donker lijkt mij😒. Wel erg grappig dat elke bewoner voor Politie agentje mag spelen zo af en toe😍
    Hopelijk wordt er nooit meer een greep gedaan naar de macht daar. Authenticiteit moet blijven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s