Steven van Dorpel en Bobby Haarms

Zoals tijdens bijna iedere wandeling passeerde ik ook in de Amsterdamse Bijlmer een standbeeld. Twee zelfs. Eerst die van voetballer Steven van Dorpel, aan de rand van het Nelson Mandelpark. Een half uurtje later – bij de Johan Cruijff Arena- die van oud- voetballer en trainer Bobby Haarms. Dat moest zo zijn. Want hun beide levenspaden kruisten elkaar ergens midden jaren tachtig. Met grote gevolgen. Niemand anders dan Bobby Haarms moest dan ook het standbeeld van Van Dorpel onthullen. Haarms en Van Dorpel zijn eeuwig met elkaar verbonden. Lees hieronder waarom.

Cor van Dorpel en Robin Hood

Steven van Dorpel werd geboren in Amsterdam, op 13 december 1965. Zijn vader Cor was keeper bij de Surinaamse voetbalclub Robin Hood. Zijn oom en latere trainer bij SV Bijlmer speelde voor het Surinaamse voetbalelftal. De moeder van Van Dorpel was atlete en ooit zelfs een keer Surinaams kampioen op de sprint. Zij verhuisde met haar kinderen – onder wie Steven- van Suriname naar een flat in de Amsterdamse Bijlmer.

Amsterdam: standbeeld Steven van Dorpel, maart 2023 (foto: René Hoeflaak)

SV Bijlmer

Op 7-jarige leeftijd meldde hij zich bij voetbalclub SV Bijlmer, op ruim 6 kilometer van zijn standbeeld. Hij debuteerde als 15-jarige in het eerste elftal. Op zijn 19e maakte hij de overstap van SV Bijlmer naar het betaalde voetbal. Naar FC Volendam, dat toen, net als dit seizoen, uitkwam in de Eredivisie en werd getraind door Barry Hughes. Volgens de website volendamvoetbalhistorie.nl was Van Dorpel in eerst instantie afgetest door Telstar en is hij bij toeval bij SV Bijlmer gescout door de toenmalige assistent-trainer van Volendam.

Bobby Haarms

Die assistent-trainer was eigenlijk geïnteresseerd in Paul en Dennis Esajas, neven van Van Dorpel, en eveneens uitkomend voor SV Bijlmer. Die club tipte hem echter ook op hun neef. Een gouden tip want  alle drie neven, inclusief Steven, werden overgenomen door Volendam. Die “Het tweede van Volendam heeft toch te weinig spelers, stuur die jongen dan ook maar mee.”
aldus de toenmalige assistent trainer en scout van Volendam op de aan te bevelen website volendamhvoetbalhistorie.nl. De naam van die assistent-trainer was… Bobby Haarms (1934-2009).

Haarms speelde als voetballer 5 seizoenen voor Ajax en was er decennia overschrijdend assistent-trainer. Met een korte onderbreking tussen 1984 en 1986, waar hij in dienst was bij Volendam en hij dus onder meer Steven van Dorpel naar Volendam haalde.

Amsterdam: standbeeld Bobby Haarms, maart 2023 (foto: René Hoeflaak)

Wim Jonk

Diezelfde Haarms transformeerde Van Dorpel in het tweede elftal van middenvelder naar aanvaller. Samen met leeftijdgenoot Wim Jonk schoof Van Dorpel door naar het eerste elftal waar hij op 4 mei 1986 debuteerde. Jonk en Van Dorpel werden beide vaste basisspelers en wisten elkaar op het veld blindelings te vinden.

In 1987 promoveerde Volendam na twee seizoenen Eerste divisie naar de Eredivisie. Van Dorpel had geen basisplek in het eerste elftal en werd na de winterstop een half seizoen zonder succes verhuurd aan DS ´79 uit Dordrecht, getraind door Simon Kistemaker. In de zomer van 1988 keerde hij terug naar Volendam. Enigszins teleurgesteld en zonder al te grote verwachtingen begon hij aan een nieuw seizoen. Aanvankelijk op basis van een amateurcontract maar dat veranderde snel.

Roda JC

Volendam begon dat seizoen met thuisoverwinning tegen RKC. Van Dorpel scoorde in de 66e minuut. Een mooie rentree en het begin van een succesvol seizoen waarin hij zichzelf en ieders verwachtingen overtrof. Van Dorpel werd dat seizoen clubtopscorer met 12 doelpunten. Zoals onder meer de winnende goal thuis tegen Roda JC op 22 januari 1989. Steeds meer clubs toonde interesse in Van Dorpel. Onder meer Feijenoord en Roda JC, destijds een subtopper in de Eredivisie. Als bekroning op zijn succesvolle seizoen tekende Van Dorpel bij die club in mei 1989 een voorcontract.

Over het contract ontstond een juridisch conflict tussen Roda JC en Volendam en van Dorpel startte in  juni 1989 een arbitragezaak. In een week waarin hij met het Kleurrijk elftal vertrok naar Suriname voor deelname aan een toernooi met tegenstanders als Boxel, Transvaal en Robin Hood.

Steven van Dorpel (foto: Wikpedia)

‘Ik hoop in Suriname plezier in voetbal te krijgen’

Met een voorschot op zijn eerste Roda JC salaris op zak en in afwachting van de uitkomst van de arbitragezaak stapte hij op 6 juni 1989 in het vliegtuig naar Suriname ´´ik hoop in Suriname even de sportieve malaise van mij af te zetten en weer plezier in het voetbal terug te krijgen. Mijn zaak ligt nu in handen van de VVCS´´ aldus Van Dorpel in een interview bij zijn vertrek op Schiphol.

Het was zijn laatste interview. Want in ochtend van 7 juni 1989 zette het SLM toestel te vroeg de landing in, raakte het op 25 meter hoogte twee bomen en stortte het neer. De voltallige bemanning en 167 passagiers kwamen om het leven, waaronder Steven van Dorpel en 14 andere leden van het Kleurrijk Elftal. Lees verder na de foto.   

Suriname, maart 2006: monument vliegramp SLM (foto: René Hoeflaak )

Faas Wilkes

Ter nagedachtenis van Steven van Dorpel werd een standbeeld opgericht. Het werd ontworpen door Nelson Carrilho en onthuld op 28 mei 1992 bij het kindercircustheater De Elleboog in Amsterdam Zuid-Oost door Bobby Haarms. Wie anders?

Het beeld werd in 2010 verplaatst tegenover zijn voormalige ouderlijk huis, bij de ingang van het Nelson Mandelpark, vlakbij het Bijlmer Parktheaterlen het jaarlijkse kwakufestival.. Als lid van het elftal van de Esajas Boys won Steven van Dorpel drie keer het Kwaku Voetbaltoernooi. Volendam eerde Van Dorpel met de vernoeming van een trainingshal naast het voetbalstadion en Amsterdam vernoemde een pad naar hem. Haaks op de Faas Wilkesstraat. Lees verder na de foto.   

Amsterdam, Bijlmer Parktheater (foto: René Hoeflaak)

Van Dorpel speelde op 21 mei 1989 zijn laatste wedstrijd voor Volendam. Uit tegen FC Twente.  Bobby Haarms overleed in 2009, op 6 juni om precies te zijn, op de dag af 20 jaar nadat Steven van Dorpel voor de laatste keer op het vliegtuig stapt naar Suriname. Toeval bestaat niet. Het standbeeld van Bobby Haarms werd onthuld in 2011 naast de Johan Cruijff Arena. Eigenlijk zouden beide standbeelden naast elkaar moeten staan. Steven en Bobby.   Lees verder na de foto.   

Amsterdam: standbeeld Steven van Dorpel, maart 2023 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Wat een pracht van een verhaal, maar ook met een droevig randje.
    En nee…. toeval bestaat niet. Wie weet komen ze ooit naast mekaar te staan.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s