Funchal, Mercado dos Lavradores

Op het Portugese eiland Madeira, kan je vanuit de hoofdstad Funchal alle kanten op. Letterlijk en figuurlijk. Maar ook in het centrum van de stad zelf is genoeg te zien en te beleven. Zoals een bezoekje aan de Mercado dos Lavradores, de centrale overdekte markt.

Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)

De Mercado dos Lavradores, ook bekend als de boerenmarkt, is 6 dagen per week vanaf 07.00 uur in de ochtend geopend. Van maandag tot en met zaterdag. Wij bezochten de markt op vrijdag. Het overdekte marktgebouw is geopend op 25 mei 1940 en bestaat eigenlijk uit drie delen. De begane grond, de eerste verdieping en de vishal.

Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)
Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)

Edmundo Tavares

De kleurrijke uitstalling van vele fruit- en pepersoorten is wat de markt wat mij betreft zo aantrekkelijk en een aanbevelenswaardig maakt. De markt is ontworpen door de Portugese architect Edmundo Tavares en heeft een oppervlakte van 9.600 m². De  bovenste verdieping is per lift te bereiken.

Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)
Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)

Azulejo

De wand van de hoofdingang aan de Rua Brigedeiro Oudinot is opgesierd met zogenaamde azulejo, tegeltableaus met  afbeeldingen van regionale taferelen. Veel verkopers zijn gekleed in plaatselijke traditionele kleding.

Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)
Madeira, Funchal, Mercado dos Lavradores, 25 november 2022 (foto: René Hoeflaak)

Naast fruit en vis kan je op de markt terecht voor onder meer groente, bloemen, kleding, souvenirs, worst, kaas, melk, vlechtwerk en lederwaren. Zoals een markt betaamt. Vrijdag is de drukste dag. Want dan komen boeren vanaf het hele eiland naar de markt van Funchal trekken om hun waren te verkopen.

Wie zicht even ‘local’ wil voelen, adviseer ik aan de ‘marktbar’ een van dubbele espresso te bestellen. Voor slechts € 0,70.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s