Zweden: het legendarische Ullevi stadion in Göteborg.    

Eerder deze week wandelde ik in het Zweedse Göteborg een rondje over de gladde straten en pleinen rondom niet te missen Ullevi stadion. Het stadion wordt gerenoveerd en daarom omringd door een bouwhek. En zoals overal ter wereld heeft ieder bouwhek wel een opening met in de nabijheid een bouwvakker. Zo ook daar in Göteborg. En zoals overal ter wereld gaan gesloten deuren en hekken soms open na een sociaal praatje. In mijn geval dus met een bouwvakker. En zo stond ik even later op de tribune van het Ullevi stadon. Een legendarisch stadion. Waarom? Dat lees je hieronder.

Zweden, Göteborg, 10 januari 2022: Ullevi Stadion (foto: René Hoeflaak)          

Het stadion werd gebouwd in 1958 als een van de speelstadions van het WK Voetbal in Zweden. Op 15 juni 1958 maakte de 17-jarige Edson Arantes do Nascimento, ook wel bekend als Pelé, zijn debuut in het Braziliaanse elftal in het gloednieuwe Ullevi stadion, daar in Göteborg. Later vonden zowel de halve als de troostfinales plaats in het Ullevi. Het WK toernooi werd gewonnen door Brazilië, dat Zweden in de finale in Stockholm versloeg met 5-2 met onder meer 2 doelpunten van Pelé, nog altijd, samen met Johan Cruijff, Diego Maradona en Lionel Messi, een van de beroemdste voetballers aller tijden.

Zweden, Göteborg, 10 januari 2022: Ullevi Stadion, afbeelding van Pelé herinnert aan zijn debuut (foto: René Hoeflaak)     

Bruce Springsteen

Maar het stadion is ook verbonden met andere helden. Zoals Bruce Springsteen. 27 jaar na het debuut van Pelé, in 1985, raakte tijdens zijn optreden een gedeelte van het stadion beschadigd. Toevallig ook weer 27 jaar later, maakte hij dat goed en brak hij een record. Zijn optreden in het Ullevi stadion op 28 juli 2012 trok 66.561 bezoekers en is daarmee het best bezochte event in de geschiedenis van het stadion. De debuutwedstrijd van Pelé werd overigens doo 50.928 bezocht. Foto’s van de optredens van zowel als Springsteen in het Ullevi hangen aan de gevels van het stadion.

Zweden, Göteborg, 10 januari 2022: Ullevi Stadion, afbeelding van Bruce Springsteen herinnert zijn optreden in 1985(foto: René Hoeflaak)     

Ard Schenk, Marco van Basten

Maar we zijn er nog niet. Ook onze eigen schaatsheld Ard Schenk vestigde records in het stadion. Op 14 februari 1971 vestigde Ard Schenk met een tijd van 15.01.76 een wereldrecord op de 10.000 meter en verbeterde daar in Göteborg het oude wereldrecord van landgenoot Kees Verkerk.

En alsof het net genoeg is, voeg ik aan het rijtje van Pelé, Bruce Springsteen en Ard Schenk ook Dennis Bergkamp en Marco van Basten toe. Bergkamp scoorde, daar in het Ullevi op 12 juni 1992 het winnende doelpunt voor Nederland tijdens het EK voetbalduel tegen Schotland. Zes dagen later won Nederland in het Ullevi stadion van Duitsland. En wie herinnert zich niet de gemiste en fatale penalty van Marco van Basten in de halve finale van het zelfde EK tussen Nederland en Denemarken, op 22 juni 1992. Ook in het Ullevi stadion.

Zweden, Göteborg, 10 januari 2022: Ullevi Stadion(foto: René Hoeflaak)     

Bram Som

En wat te denken van de atleet Bram Som. In 2006 won hij, daar in het stadion in Göteborg, een gouden medaille op de 800 meter, tijdens het EK Atletiek. Het was de eerste gouden medaille op een EK Atletiek voor Nederland in deze eeuw. Sowieso had Nederland 24 jaar op een gouden medaille moeten wachten.

In 2012 is het stadion verbouwd om plaats te kunnen bieden aan 75.000 bezoekers tijdens concerten. En ook nu staat het stadion dus in de steigers en wordt het omringd door een bouwhekken, die soms open gaan.

Lees hier mijn bericht over mijn bezoek aan Freehold, het dorpje waar Bruce Springsteen opgroeide.

    

Zweden, Göteborg, 10 januari 2022: Ullevi Stadion(foto: René Hoeflaak)     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s