Gozo: de tempels van Ġgantija

Op het Maltese eiland Gozo bezochten we de tempels van Ġgantija, de één van de oudste nog overeind staande tempels ter wereld en gebouwd van duizenden kilo´s wegende rotsblokken. De tempels zijn gebouwd in een tijd dat het wiel en metalen gereedschap nog niet was uitgevonden. Op een heuvel . Hoe de stenen zijn versleept en de tempel is gebouwd is dan ook al duizenden jaren een mysterie. En ook voor ons. Het tempelcomplex staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst.

Malta, Gozo, 23 november 2023: tempels van Ġgantija (foto: René Hoeflaak)

Het tempelcomlex vanĠgantija is 7 meter hoog en bestaat uit twee bouwwerken en is gebouwd tussen circa 3600 en circa 3200 voor Christus, zeg maar aan het einde van het stenen tijdperk. Dat de tempels nog in zo’n relatief goede staat verkeren komt volgens archeologen omdat de bouwers gebruik maakten van lokaal geproduceerd kalksteen genaamd Globigerina (voor het binnenwerk) als Coralline voor de buitenmuren en de muren regelmatig pleisterden en overschilderde.Lees verder na de foto.

Malta, Gozo, 23 november 2023: tempels van Ġgantija (foto: René Hoeflaak)

Offers en rituelen

Omdat op de plek overblijfselen van dierenbotten zijn gevonden, vermoedt men dat tempels werden gebruikt voor rituelen en offerfeesten waarbij het bloed werd afgegoten in de nog altijd zichtbare gaten in de grond. De aanwezigheid van de open plek – een plein- duidt erop dat de offers plaatsvonden ten overstaan van publiek.

Reuzen en mysterie

De tempels liggen op een 115 meter hoge heuvel. Hoe de duizenden zware kilo’s wegende stenen zijn versleept in een periode dat het wiel bijvoorbeeld nog niet was uitgevonden is al duizenden jaren een mysterie. Volgens de legende zijn het reuzen die de rotsen hebben verplaatst. Vandaar de naam Ġgantija, dat ‘reuzen’ betekent. Er bestaat ook een legende dat de tempels in één nacht zij gebouwd door een reuzin met een kind op haar arm. Lees verder na de foto.

Malta, Gozo, 23 november 2023: tempels van Ġgantija (foto: René Hoeflaak)

Onteigend, UNESCO werelderfgoed en postzegel

Alhoewel men al eeuwen het bestaan van de tempels vermoedde, duurde het nog tot 1827 voordat de tempels werden opgegraven. Snel na de opgraving kwam de plek in privé handen en raakte het in verval. In 1933 werd het terrein door de Maltese regering, toen nog een Engelse kolonie, onteigend voor archeologisch onderzoek en opgravingswerk. In 1980 werd het tempelcomplex op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.  In de jaren zeventig en tachtig werden de tempels twee keer afgedrukt op de nationale postzegel van Malta. Lees verder na de foto’s.   

Malta, Gozo, 23 november 2023: tempels van Ġgantija (foto: René Hoeflaak)

Een half uurtje met de bus

De tempels van Ġgantija zijn eenvoudig te bereiken. Vanaf het complex zie je de haven van het dertig duizend inwoners tellende Gozo zo voor je liggen. Vanaf de veerboot vanuit Malta ben je met de bus (lijnen 301 of 303) rechtstreeks en zonder overstappen in een goed half uurtje. In de auto binnen een kwartier en wie gaat lopen moet rekenen op anderhalf uur. Lees door na de foto’s .   

Malta, Gozo, 23 november 2023 : de tempels van Ġgantija  (foto: René Hoeflaak)
Malta, Gozo, 23 november 2023 : uitzicht vanaf de tempelheuvel op de kathedraal Rotunda in Xewkija (foto: René Hoeflaak)

Dagelijks geopend

Het Ġgantija Archaeological Park is dagelijks geopend tussen 10 en 18 uur met uitzondering van Goede Vrijdag, Kerstavond en Eerste Kerstdag en 1 januari. Volwassenen betalen € 10,00 voor een kaartje. 60 plussers, studenten en tieners vanaf 12 jaar € 8,00. Tegen bijbetaling is een gids te boeken. NB: dit is de eerste blog uit een reeks over Malta.

Malta, Gozo, 23 november 2023 : de tempels van Ġgantija  (foto: René Hoeflaak)

Plaats een reactie