Hoe lang heeft Moordrecht nog geduld met het Posthuis?

Het voormalige café  Posthuis in Moordrecht houdt de gemoederen al jaren bezig: als hoofdpijndossier en terugkerend agendapunt in de gemeenteraad. Maar ook als geliefd onderwerp in het lokale geruchtencircuit. Toch brengt het Moordrecht wonderlijk genoeg ook in mediterrane sferen.

4 maart 2024: gevel voormalig café Posthuis in Moordrecht (foto: René Hoeflaak )

De eerste echte ‘lente’ kriebels van dit jaar greep ik afgelopen maandag jl aan  aan voor een wandeling in de omgeving van Moordrecht en de Hollandse IJssel met start en finish bij de McDonalds langs de A20, op zo’n tien kilometer van Rotterdam .

Molenlaan, Kerklaan en Dorpsstraat

Na een goede twintig minuten stond ik midden in de dorpskern van Moordrecht en wandelde ik door straten met namen als Kerklaan, Molenlaan en de smalle Dorpsstraat. Oer-Hollandse straatnamen. Toch – mede aangewakkerd door het eerste lentezonnetje- waande ik mij in de laatstgenoemde straat ergens in Zuid-Spanje of Italië. Een gevoel dat werd veroorzaakt door een met bloemen en palmbomen beschilderde gevel van een  reeds jaren gesloten café. Lees verder na de foto.

4 maart 2024: gevel voormalig café Posthuis in Moordrecht (foto: René Hoeflaak )

Posthuis Moordrecht

Een gevel met een verhaal. Dat zag ik meteen. Aan alles  aan de gevel voelde, zag en bespeurde ik een lange voorgeschiedenis. En dat bleek terecht, zo ontdekte ik na het intoetsen van de naam ‘Posthuis, Moordrecht’ in de zoekbalk van Google. Want het  geschiedenisboek van het pand aan de Dorpsstraat 57 A daar in Moordrecht is nog niet gesloten en het laatste hoofdstuk nog verre van af.

Bioscoop en tapas bar

Het pand heeft letterlijk en figuurlijk een prominente plek in de geschiedenis van het vrome dorp en was DE locatie voor bijeenkomsten en feesten in Moordrecht. Van 1947 tot 1960 was er zelfs een bioscoop in gevestigd en tot enkele jaren geleden een tapas restaurant annex café onder de naam Posthuis. Na de sluiting van het Posthuis raakte het in verval.   

Betaalbare appartementen met zorgen, signalen en geruchten

Volgens de website van de gemeente Zuidplas, waar Moordrecht onder valt, heeft de slechte staat van onderhoud een negatieve invloed op het algehele straatbeeld en is een passende herontwikkeling zeer gewenst. Het pand maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht van Moordrecht.

Een projectontwikkelaar ontwikkelde aan het begin van het huidige decennium een plan dat voorziet in een transitie naar 17 kleine  betaalbare appartementen. Eind 2021 ontvingen omwonenden een brief met informatie over de plannen. Het bleek het begin van een hoofdstuk met zorgen, signalen, geruchten, raadsvragen, onbegrip en oprakend geduld waarin het laatste woord nog niet is geschreven.   Lees verder na de foto

4 maart 2024: gevel voormalig café Posthuis in Moordrecht (foto: René Hoeflaak )

Onbegrijpelijk

In de gemeenteraad werden bijvoorbeeld zorgen geuit over het beschermde dorpsgezicht. Net als over de financiële haalbaarheid. Het Posthuis in Moordrecht werd het meest geagendeerde en bevraagde onderwerp in de gemeenteraad van Zuidplas, zo is te lezen in diverse media. ‘Het is onbegrijpelijk dat op deze locatie niets gebeurt. Iedereen lijkt naar elkaar te wijzen waar de verantwoordelijkheid ligt’ aldus CDA raadslid Benno de Ruijter op de website van het CDA.

Door alle vertragende en verlammende commotie werd -in overleg met de huidige eigenaar- gekeken naar een mogelijke andere invulling van de locatie, zo is te lezen op de website van de gemeente Zuidplas.   

Mediterrane maand

Los van alle onrust en beschermd dorpsgezicht of niet. In 2021 bedacht en  organiseerde de naastgelegen galerie Mevrouw Boon samen met bewoners en ondernemers uit de buurt een mediterrane themamaand in de Dorpsstraat.  Met over de staat gespannen waslijnen, met kleurrijke planten versierde voordeuren en fraaie muurschilderingen aan de gevel van het voormalige Posthuis.Lees verder na de foto

4 maart 2024: gevel voormalig café Posthuis in Moordrecht (foto: René Hoeflaak )

Malaga aan de Hollandse IJssel

Muurschilderingen die mij drie jaar later in enkele minuten van de McDonalds aan de A20 Moordrecht verplaatsten naar Malaga aan de Hollandse IJssel.

Intussen stijgt de temperatuur en raakt het geduld van de gemeenteraad met het Posthuis in Moordrecht op, zo lees ik in een recent artikel in het Hart van Zuidplas. Hoe lang houdt Moordrecht het nog vol?

De lichtbak met naam van het café hing op de reclame hing er overigens nog redelijk fris bij. Klaar voor de Moordrechtse lente.  Lees verder na de foto   

4 maart 2024: Dorpsstraat in Moordrecht (foto: René Hoeflaak )

Plaats een reactie