Rotterdam: Piet Smitkade

Colombia, Noordam, Kipfontijn, Prins der Nederlanden: namen van passagiersschepen die in de eerste helft van de vorige eeuw werden gebouwd op een werf in Rotterdam Zuid. Op een steenworp afstand van het Feijenoord Stadion.

De werf werd gesloten in 1987. Tien jaar later werd op het voormalige terrein van de werf de eerste paal geslagen voor De Veranda. een woonwijk met flats, een  bioscoop, restaurants, een bowlingbaan, winkels en met straatnamen vernoemd naar Feijenoord clubiconen als Ernst Happel, Cor Kieboom en Puck van Heel.

Rotterdam, Piet Smitkade, december 2021 (foto: René Hoeflaak)

De fraaie wandelkade met uitzicht op de Van Brienenoordbrug en de skyline van Rotterdam is vernoemd naar Piet Smit, oprichter van de voormalige en genoemde scheepswerf op diezelfde plek.

Piet Smit, Wilton Feijenoord

De werf werd opgericht in 1872 door de toen 24- jarige Piet Smit. Aanvankelijk lag de werf een eindje verderop. In Slikkerveer. In 1890 verhuisde de werf naar Rotterdam. Naar de huidige Piet Smitkade. Op die plek bouwde Piet Smit sleep-, passagiers- en vrachtschepen en ijsbrekers. Een jaar voor zijn overlijden in 1913 verkocht Piet Smit zijn bedrijf aan een Rotterdamse zakenman, die het vervolgens 25 jaar later weer verkocht aan de werven Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM)en Wilton-Feijenoord.

Vanaf eind jaren zeventig ging het steeds minder met de werf. Overname na overname. Reorganisatie na reorganisatie. In 1987 viel het doek en volgde een faillissement.

Piet Smitkade

Rotterdam eerde Piet Smit met de vernoeming van de kade en op 2 november 2018 met de plaatsing van een voormalige gevelsteen als monument en eerbetoon aan Piet Smit en zijn historische werf.

Rotterdam, Piet Smitkade, december 2021 (foto: René Hoeflaak)

De Piet Smitkade, een prachtige plek n de historie van Rotterdam. Lees hier meer verhalen over Rotterdam.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Plaats een reactie