Ruïnes in Teylingen en Warmond

Teylingen en Oude Toren. Twee ruïnes. Beiden niet ver van station Sassenheim, begin- en eindpunt van een lange wandeling, begin vorige maand. Langs dorpen en buurtschappen als Voorhout, Warmond en Teylingen.

Om met Teylingen te beginnen. Nauwelijks een kwartiertje wandelen na het verlaten van station Sassenheim passeer je/ik – weliswaar een beetje verscholen-  Slot Teylingen. Althans wat er van over is. En dat is nog best wel veel. Toch staat het voormalige kasteel ook bekend als ‘Ruine van Teylingen.

Slot Teylingen, Teylingen, 1 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Jacoba van Beieren

Het slot of kasteel werd gebouwd in opdracht van Dirk van Teylingen (1180-1236) en moest de Rijndijk en de weg naar Haarlem beschermen. Met het uitsterven van de mannelijke geslachtslijn van de Teylingen familie, viel het slot in handen van de ‘grafelijkheid’, zo is te lezen op de website van van het slot. Jacoba van Beieren, voormalig gravin van Holland, was een van de bekendste bewoners van Slot Teylingen. Zij overleed er in oktober 1436.

Slot Teylingen, Teylingen, 1 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Slot Teylingen werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) zwaar beschadigd en viel in 1572 in handen van de Spanjaarden. Het slot wisselde honderden jaren lang van eigenaar, doorgaans  vertrouwelingen van stadhouder Willem III. Van bewoning was nauwelijks sprake. Hooguit het  poortgebouw. Toen er zich rond 1800 geen geschikte koper aandiende, dreigde de sloop. Die werd door een privé aankoop op het allerlaatste moment voorkomen.

Bassie en Adriaan

Wie het slot ook kocht, het verval ging maar door. Tot onvrede en zorgen van de overheid. In 1888 kocht de staat de ruïne van 2 jonkheren. Dat was ook het startsein voor de restauratie

Sinds 1 juni 2013 wordt de ruïne beheerd door Stichting Beheer Kasteel Teylingen.  De Nederlandse Staat is nog altijd eigenaar en het slot valt sinds 2016 onder de monumentenwet. Bassie en Adriaan namen er in 1988 een serie op.

Warmond

En dan naar het einde van mijn wandeling. In Warmond, station Sassenheim niet ver weg staat de Oude Toren. Althans wat er van over is. Ik schreef er al eerder over in 2011 maar dat was ik bijna vergeten.

Ruïne de Oude Toren, Warmond, 1 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

De toren stond er al rond 1300 en verkeert in goed staat. De kerk rondom de toren werd verwoest in 1573, ook in de oorlog met de Spanjaarden. Roerige tijden daar in de omgeving van het later station Sassenheim. Zes jaar later werd het door de Rooms-Katholieken overgedragen aan de gereformeerden. De ruïne van de kerk is nu eigendom van de gemeente Warmond. Net als de begraafplaats naast de kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s