Tuinen op Guernsey en Jersey

Eilanden. Altijd boeiend. Vorige maand bezocht ik de Kanaaleilanden Guernsey, Sark en Jersey. Unieke eilanden met een roerige historie, een interessant heden en een gevarieerde en verrassende natuur. Eilanden met verschillen en overeenkomsten. Zoals de aanwezigheid van fraaie en kleurrijke tuinen als Candie Gardens op Guernsey en Samarès Manor op Jersey.  

Guernsey, Candie Gardens, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Guernsey, Candie Gardens

De Candie Gardens zijn vanaf de haven in het centrum van St. Peter Porth, de hoofdstad van Guernsey, in een kwartier aan te wandelen. Wel heuvel op en soms zelf best wel een steile klim. Maar eenmaal bovenop, in de tuinen, kan je heerlijk bijkomen op een van de vele bankjes en grasperken en genieten van het uitzicht. Of van een drankje en een hapje in en bij de kas van het restaurant van het Geurnsey Museum. De kas is een van de oudste – zo niet de oudste- van het Verenigd Koninkrijk.  

Victor Hugo en Koningin Victoria       

In de Victoriaanse tijd (1837-1901) was de tuin privébezit. Nu is de tuin openbaar en gratis te bezoeken. Met dus de genoemde gerestaureerde glazen kas, een museum met bibliotheek, bloemen- en plantentuinen, parkjes, standbeelden van Koningin Victoria en de Franse schrijver en staatsman Victor Hugo, een van de bekendste oud inwoners van beide eilanden.

Guernsey, Candie Gardens, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

The Beatles

Op 8 augustus 1963 traden de Beatles twee keer op in de Candie Gardens, als onderdeel van een vijfdaagse tournee op Jersey en Guernsey. De optredens van het viertal uit Liverpool begonnen respectievelijk om 19.00 uur en 21.15. De prijs van het goedkoopste ticket was 10 shilling. De duurste 17. Het voorprogramma werd gevuld door Vic Sutcliffe, Les Dell, de Rob Charles Combo, The Robert Brothers en Mike Kelly. Ik was nog niet geboren, maar wat had ik er graag bij willen zijn, die donderdag 8 augustus 1963 in de Candie Gardens.

Guernsey, Candie Gardens, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Jersey, Samarès Manor

De Beatles vlogen van Jersey naar Guernsey en terug. Wij andersom. Hoe dan ook, op Jersey neem ik je graag mee naar de tuinen van Samars Manor, eveneens een prachtige tuin, zo’n honderd jaar geleden aangelegd rondom een groot middeleeuws herenhuis van Seigneur de Samarès, midden op het eiland. Eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Wij namen bus 1A.

Jersey, de tuinen van Samarès Manor, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

De aanleg van de tuinen begon in 1920 en was een initiatief van de rijke reder Sir James Knott, die het herenhuis in 1924 aankocht. Er zijn onder meer Japanse tuinen, kruidentuinen, vijvers, wandelpaden en een restaurant. Een bezoekje aan de Samarès Manor kost 9,75 pond. Je kan ook overnachten in een van de drie appartementen of drie cottages.

Jersey, de tuinen van Samarès Manor, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Ringo en Paul

De tuinen van Samarès Manor zijn te bezoeken tussen april en oktober. Dus het zou zo maar kunnen dat de Beatles in 1963 ook de tuinen van Samarès Manor hebben bezocht. Indien niet, dan raad ik het Ringo en Paul alsnog aan. En jou ook.    

Jersey, de tuinen van Samarès Manor, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)
Jersey, de tuinen van Samarès Manor, augustus 2022 (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s