Thessaloniki, Heptapyrgion

Ik neem je mee naar Heptapyrgion, een fort in Thessaloniki. Het fort is al ruim tweeduizend jaar niet meer weg te denken aan de hellende rand van de Griekse havenstad. Een fort met een roemruchte en indrukwekkende geschiedenis. In september beklom ik de steile trappen van de vestingmuren. In navolging van onder meer de Romeinen, Byzantijnen, Noormannen, Slaven en Ottomanen.

Griekenland, Thessaloniki, fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Het is wellicht verwarrend maar fort Heptapyrgion staat bekend onder diverse namen. Zoals Eptapyrgio of de Ottomaans Turkse naam Yedi Kule, dat staat voor “Fort van Zeven Torens“. En dan heeft het fort ook nog eens tien torens in plaats van zeven. Maar wat wil je, met zo’n lange geschiedenis.

Griekenland, Thessaloniki, ingang fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Macedonie, Noormannen en Romeinen

De eerste vijf noordelijke torens van de Heptapyrgion dateren naar verluidt uit de periode dat Kassander Koning was van het oude Griekse rijk Macedonië. En dan hebben we het over de jaren rondom 300 jaar voor Christus.

De zuidelijke vijf torens werden 1.500 jaar later, in de 12e eeuw na Christus, gebouwd. Aan het einde van een periode waarin Thessaloniki eeuwenlang deel had uitgemaakt van het Romeinse Rijk. En in een eeuw waarin de stad kort een eigen Koninkrijk was en als onderdeel van het Ottomaanse Rijk voortdurend werd aangevallen, verwoest en ver- en heroverd door de Goten, de Avaren, de Slaven, de Saracenen en de Noormannen.  

Griekenland, Thessaloniki, fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Tien namen voor tien torens

De tien torens kregen in 1733- Thessaloniki was op dat moment een van de grootste joodse centra in de wereld- ieder zijn of haar eigen (Turkse) naam. Fener Kulesi (Lampentoren), Makaslı Kule (Gebogen Toren), Su Kulesi (Watertoren), Cephane Kulesi ( Munitietoren ), Hapishane Kulesi (Gevangenistoren), Kız Kulesi (Meidentoren), Zahire Ambar Kulesi (Graanschuurtoren), Hisar Peçe ( Barbican ), Kanlı Burgaz (Bloedtoren) en de Çingene Tabyalar(Vestingwerken van de zigeuners).  

Griekenland, Thessaloniki, fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)
Griekenland, Thessaloniki, fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Van fort naar gevangenis

Hoe dan ook, het fort werd in 1890 omgebouwd van militair verdedigingsbolwerk naar gevangenis. En daarmee wijzigde ook de rol van de torens. Van het beschermen van bewoners tegen de buitenwereld naar het beschermen van de buitenwereld tegen gevangenen.

 

Griekenland, Thessaloniki, fort/gevangenis Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Kolonelsregime

Heptapyrgion was tot 1989 een van de belangrijkste en beruchtste gevangenissen van Thessaloniki. Zowel het beruchte Metaxas regime als het kolonelsregime in de jaren zestig en zeventig sloten er hun politieke tegenstanders op. Sinds 1995 wordt het gebouw voortdurend gerestaureerd en onderhouden door zowel diverse Archeologische Universiteiten en organisaties als de gemeente Thessaloniki zelf. Lees verder na de foto’s.

Griekenland, Thessaloniki, uitzicht fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Taxi en bus in Thessaloniki

Het fort is eenvoudig te bereiken van het centrum van de stad. Voor € 7,50 brengt een taxi je naar de ingang van het -opvallend rustige – fort. Wij waren er met slechts een handjevol andere bezoekers. Er is ook een museum. Je kan natuurlijk ook een bus nemen. Of wandelen, helling op. Entreekaartje kost slechts € 5,00. Kijk wel uit op de steile en smalle trappen. Eenmaal boven is het uitzicht over de stad prachtig en het klimmen van de trappen de moeite waard.

Griekenland, Thessaloniki, fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)
Griekenland, Thessaloniki, museum in fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Café, terras en tuin

Vijftig meter voor die ingang  vind je op een rustig pleintje het heel gezellige en sfeervolle café met terras Aithrio at Gedi Kule. Een aanrader. En wellicht een geschikte tussenstop voor een wandeling naar de 700 meter verderop gelegen Pasha’s Tuinen, aangelegd in 1904. Een groene en rustige tuin met pijnbomen, halve stenen bouwwerken en zitjes. Met ook hier weer een fraai uitzicht over de stad.  

Griekenland, Thessaloniki, café Aithrio voor fort Heptapyrgion, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)
Griekenland, Thessaloniki, Pasha’s tuinen, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)
Griekenland, Thessaloniki, Pasha’s tuinen, 14 september 2022 (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s