Antwerpen: MAS gebouw

Ondanks de 80 kilometer die Antwerpen en Rotterdam van elkaar scheiden voel en zie je overal elkaars verbondenheid. Zoals het MAS gebouw. Een ‘Rotterdamse’ trekpleister op het Eilandje in Antwerpen.

Inclusief een (te) korte pintstop bij café Jozef wandelde ik enkele weken geleden in een goed uur van het altijd imposante Station Antwerpen Centraal via de Rotterdamstraat naar het Het Eilandje aan de noordzijde van het Antwerpse centrum.  Een buurt in een transitie vergelijkbaar met die van Katendrecht in Rotterdam. Van verloedering in de tweede helft eind 20e eeuw naar hippe hot spot voor eten, wonen, shoppen en borrelen in de 21e eeuw . In het transitieproces paste ook de opening van het MAS gebouw in 2011. Lees verder na de foto.

Februari 2023: België, Antwerpen, Rotterdamstraat (foto: René Hoeflaak)
Februari 2023: België, Antwerpen, Eilandje, Westkaai: Eetcafe de Tien Eilandjes (foto: René Hoeflaak)

Haven van Antwerpen met Rotterdamse thema’s

MAS staat voor Museum aan de Stroomeen internationaal en grensverleggend museum over wereldwijde verbondenheid met een half miljoen museumstukken die het verhaal vertellen van de wereld en de haven van Antwerpen’ aldus het MAS op haar eigen website.

Een museum dus met thema’s als haven en verbondenheid en kenmerken als internationaal en grensverleggend. Dan denk je al snel aan Rotterdam. Wellicht daarom is het MAS gebouw ontworpen door een Rotterdams architectenbureau en wellicht daarom doet het gebouw mij zo denken aan Rotterdam.

Neutelings Riedijk

Het zestig meter hoge MAS gebouw telt tien verdiepingen  en is ontworpen door Neutelings/Riedijk Architects. Het architectenbureau heeft haar hoofdkantoor op het Rotterdamse Weena en ontwierp ook kenmerkende gebouwen als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, het Naturalis in Leiden, het Schip- en Transportcollege in Rotterdam en het stadhuis van Deventer. Lees verder na de foto.

Februari 2023: België, Antwerpen, MAS gebouw (foto: René Hoeflaak)

In 1998 nam de stad Antwerpen het besluit om de collecties van het Volkskundemuseum en het Nationaal Scheepvaartmuseum samen te voegen tot het nieuw te openen MAS museum op het Eilandje. Daarop werd in 1999 een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven met als uiteindelijke winnaar Neutelings Riedijk Architects uit Rotterdam. Daarmee 54 andere inzendingen achter zich latend. Lees verder na de foto.

Februari 2023: België, Antwerpen, MAS gebouw (foto: René Hoeflaak)

Hanzehuis, Napoleon en Bar du Port

De bouw van het museum startte in februari 2007. Op 14 mei 2011 was de opening. Het MAS gebouw heeft een totale oppervlakte van 14.500 m² en is na haar opening in mei 2011 uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en blikvanger. Op een overigens historische en bijzondere plek.

Want op de huidige plaats van het MAS, stond eerder het Hanzehuis, een in 1564 gebouwd handelsgebouw met kantoren, woningen, kelders en opslagruimtes dat al weer 2 jaar na haar opening zwaar werd beschadigd en vernield tijdens de Beeldenstorm. Later werd het gebouw hersteld en gebruikt als ziekenhuis en kerk. En rond 1800 als kazerne van het leger van Napoleon. Het Hanzehuis werd in 1893 volledig verwoest door een brand.

Aan de overkant van het MASgebouw lonkt het altijd gezellige Bar du port als volgende stop. Aan de Napoleonkaai.

 

Februari 2023: België, Antwerpen, Eilandje, Napoleonkaai: Bar du Port (foto: René Hoeflaak)
Februari 2023: België, Antwerpen, Eilandje, Napoleonkaai: Bar du Port (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s