Helden van Irkoetsk

Rusland, Irkoetsk, 8 september 2018: Huis van de Sovjets (foto: René Hoeflaak)

15 december 2018: nauwelijks drie maanden geleden stapte ik na een treinreis van vier dagen op het station van de Russische stad Irkoetsk uit de trein. De temperatuur liep die dag op tot zo’n 23 graden boven nul maar aan alles voelde en merkte je dat de barre Siberische winter niet lang meer op zich liet wachten. 

Een beetje gaar en eigenlijk toe aan een douche – te vroeg om in te checken in ons hotel- liepen we door het opvallend rustige centrum  van de Oost-Siberische stad (600 duizend inwoners).  Over de Chalovostraat, langs de Angara rivier en over het Kirovplein, een van de bekendste en grootst pleinen van de stad.

Huis van de Sovjets

Een plein die je doet denken aan de tijden van Sovjet-Unie. Met brede straten ,lada’s  en imposante gebouwen zoals het Huis van de Sovjets, het hoofdkwartier van de oblast Irkoetsk. Zeg maar het Provinciehuis van de regio Irkoetsk. Het gebouw is ontworpen door architect Andrey Kryachkov. Hij werd in 1876 geboren in de stad Tomsk  en overleed in 1950 in de stad Sotsji. Kryachkov  ontwierp ook het Huis van de Sovjets in de stad Krasnoyarsk en een reeks aan typische USSR overheidsgebouwen in de stad Novosibirsk hetgeen hem in die stad een standbeeld opleverde.

Rusland, Irkoetsk, 10 september 2018: standbeeld Joeri Gagarin (foto: René Hoeflaak)

Joeri Gagarin

Ook Irkoetsk eert graag (voormalige) helden. Met straatnamen, standbeelden en monumenten  die herinneren aan de roerige Russische geschiedenis. Zoals de Joeri Gagarinstraat. Vernoemd  de eerste mens in de ruimte. Op 12 april 1961. Vanaf dat moment is hij een van de grootste helden van Rusland. Noem een Russische stad en er is wel een standbeeld of straatnaam van de in 1968 verongelukte volksheld.  Of allebei. Zoals in Irkoetsk. Want in een parkje aan de Gagarinstraat loop ik niet geheel toevallig ook langs zijn standbeeld.

Rusland, Irkoetsk, 8 september 2018. Hoek Gagarinstraat en Gorkistraat (foto: René Hoeflaak)

Maxim Gorki

Maar is altijd baas boven baas. Het parkje met het standbeeld van Gagarin ligt op de hoek van de Gagarinstraat en de Gorkistraat. Vernoemd naar een andere Russische held, de Russische schrijver Maksim Gorki (1868-1936), een van weinige door Stalin getolereerde en zelfs vereerde schrijvers die uiteindelijk het Stalin tijdperk zelf niet overleefde.  Ook van hem trof ik een eindje verder een standbeeld. Nog voor zijn dood werd ook een stad naar hem vernoemd. Een eer die in die periode volgens mij slechts alleen aan Lenin en Stalin zelf was weggelegd.

Irkoetsk, Rusland, 8 september 2018: standbeeld Maxim Gorki (foto: René Hoeflaak)

Ivan Pokhabov

Maar voor een van de grootste standbeelden in Irkoetsk (wellicht is die van Lenin groter) neem ik je toch mee terug naar de oevers van Angara. Want daar staat het metershoge standbeeld van Ivan Pokhabov,  de oprichter van de stad. Als een van machtigste mannen van het toenmalige Russische rijk bouwde hij in 1651 met zijn  leger in de omgeving van Irkoetsk een winterpaleis om goud te verhandelen en belasting te heffen aan de Boerjaten, een Mongools nomadenvolk.

Inmiddels is het winter in Rusland. Vandaag is 23 graden onder nul en ligt er een pak sneeuw. Stiekem zou ik wel een wandeling willen maken langs de standbeelden van Gorki, Gagarin en Pokhabov.

Rusland, Irkoetsk, 8 september 2018; standbeeld Ivan Pokhabov, oprichter van Irkoetsk (foto: René Hoeflaak)

Rusland Irkoetsk, 8 september 2018: een van de de diverse standbeelden van Lenin in Irkoetsk  (foto: René Hoeflaak)

Rusland, Irkoetsk, 8 september 2018: standbeeld Lenin aan de Lenin straat (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s