Welberg: Janske Gorissen

Eind januari wandelde ik in de omgeving van het Brabantse Steenbergen. Langs en naar de Steenbergsche Haven, het riviertje de Ligne, het gehuchtje Oudland en het dorpje Welberg, de geboorteplaats van Janske Gorissen.

Janske Gorissen

In 2012 schreef ik het dorpje Welberg nooit meer te vergeten. Er is namelijk genoeg over dit dorpje te schrijven en te vertellen. Dat bleek negen jaar later ook weer. Neem Janske Gorissen, wellicht de bekendste (oud) inwoner van het dorpje. Op een informatiebord bij een kapel nabij het Oudland bos, stelde zij zich zelf aan mij voor.

Janske Gorissen

Welberg, 31 januari 2021: informatiezuil Janske Gorissen (foto: René Hoeflaak)

 

Op het bord vertelt Janske (Johanna) dat ze in 1906 op een steenworp afstand werd geboren in Welberg en op haar 19e tuberculose kreeg. Een keerpunt, aldus Janske. Want als ze tijdens haar angstdromen bezoek krijgt van de duivel verschijnt de Heilige Maagd Maria aan haar bed om haar te beschermen.

Vijf jaar later is ze genezen, zo vertelt Janske verder. Vervolgens huilt ze bloedtranen en krijgt ze  stigmata, (wonden die overeenkomen met de wonden van Jezus tijdens zijn kruisiging, zo licht het informatiebord toe). Janske krijgt hulp van de plaatselijke pastoor die haar lijden niet onder stoelen of banken steekt en van Welberg een bedevaartsoord maakt. Bussen komen af en aan, zo vervolgt Janke haar verhaal.

Tot onvrede van het bisdom. Na grondig onderzoek verbiedt het bisdom in 1951 de vereringen. ‘’ik leef verder in ballingschap in het nabij gelegen Wouw en overlijdt daar in 1960’’ zo eindigt Janske haar levensverhaal.

Welberg

Welberg, 31 januari 2021, kapel bij bos Oudland en informatiezuil Janske Gorissen (foto: René Hoeflaak)

 

Dure bontjassen en parfum in Welberg

Tot zover de informatie op het bord. Het verhaal over Janske Gorissen bevat filmwaardige scenario’s en geruchten waarover online veel is terug te vinden en te lezen. Met een duivel die verschijnt als vleermuis (of andersom), een pastoor die het verhaal van Janske zou hebben uitgenut of zelfs verzonnen om van Welberg een tweede Lourdes te maken, audiënties in Janske´s eigen kamer in de kerk, de aankoop van een dure bontjas en parfum uit giften en donaties en volle bussen uit binnen- en buitenland met bedevaartgangers.    

Hoe dan ook, de reputatie van Janske was dusdanig twijfelachtig dat het Vaticaan vanuit Rome een onderzoeksteam naar Welberg stuurde. Conclusie: de verering van Janske, als  “Moederke van Welberg” is het gevolg van valse mystiek. Overdreven devotie, aldus Rome. Met als gevolg dat Janske Gorissen Welberg verliet om nooit meer terug te keren. Ze overleed in Wouw in 1960 en werd begraven in Welberg. Af en toe brandt er nog een kaarsje op haar graf, zo lees ik hier en daar. Een het verhaal gaat dat haar beddengoed nog altijd wordt bewaard in het archief van het Bisdom van Breda. Want de mystiek rondom Janske leeft nog altijd voort.

Peter Jan Margry

Mede daarom reisde schrijver en hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, Peter Jan Margry, een jaar geleden naar Rome om dagenlang in de archieven van het Vaticaan te speuren naar de waarheid over Janske Gorissen. Bij terugkeer liet de hoogleraar weten ‘ alle informatie te hebben die hij nodig had’. Het wachten is nu op het moment dat Magry die informatie gaat delen in zijn boek over de Welbergse zieneres. 

Welberg

Welberg, 31 januari 2021: Oudland bos (foto: René Hoeflaak )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s