Warmond

Juni 2011: Nooit eerder was ik in Warmond. Tot gisteren. In de Dorpsstraat beginnen we aan een wandeling van ruim 12 kilometer in en rond Warmond, zonder enig idee over hetgeen  Warmond ons gaat brengen. De routebeschrijving van www.ontrack.nl gunt ons direct al bij een theehuisje in Park Groot Leerust, een fraai uitzicht over het riviertje de Leede.

Warmond, 18 juni 2011: Theehuisje aan de rivier De Leede (foto: René Hoeflaak)

Een kwartiertje later wandelen we door de brede graslanen van het honderden jaren oude Park Huys te Warmont. Dit park is sinds 1962 eigendom van de Stichting Het Zuid-Hollands landschap. Het gelijknamige kasteel kent een roerige geschiedenis en is de laatste zevenhonderd jaar, onder meer tijdens Kabeljauwse twisten en de Tachtigjarige oorlog, verwoest en weer opgebouwd. De huidige uitvoering dateert uit 1780. Een miniatuuruitvoering is te zien in Madurodam in Den Haag. Het kasteel wordt nu bewoond door enkele gezinnen.

Warmond; Huys te Warmont (foto: René Hoeflaak)

Hemelsbreed nog geen twee kilometer verder staan we bij de toren van de voormalige St. Matthiaskerk. De toren stond er al rond 1300 en verkeert in goed staat. De kerk rondom de toren werd verwoest in 1573, ook in de oorlog met de Spanjaarden. Zes jaar later werd het door de Rooms-Katholieken overgedragen aan de gereformeerden. De ruïne van de kerk is nu eigendom van de gemeente Warmond.

Warmond 18 juni 2011:  Toren en ruïne voormalige St. Matthiaskerk (foto: René Hoeflaak)

Hondenvrij uitzicht

Na de toren passeren we een oorlogsbegraafplaats en verpleeghuis , dat haar  uitstraling van voormalig klooster heeft behouden.Via de akkerweiden tussen de twee spoorbanen naar Schiphol en Haarlem, de oeverpaden langs de Klinkenbergerplas, een zandplas uit de jaren zeventig, pakken we nog een extra rondje van drie kilometer mee over het recreatie-eiland Koudenhoorn. Een deel van het eiland is een hondenvrij, maar wel voor wandelaars toegangelijk, broed- en natuurgebied. Het uitzicht over ’t Joppe, één van de Kaagerplassen is het extra rondje zeker waard. Niet ver van het voormalige woonhuis van de schilder Jan Steen, lessen we onze dorst in het Wapen van Warmond en kijken we terug op een prettige kennismaking met het, in meerdere opzichten, rijke Warmond.

Warmond, De Spriet, 18 juni 2011, gezien vanaf de brug naar Koudenhoorn (foto: René Hoeflaak)

2 replies

  1. Nooit geweten dat er zoveel te ontdekken was in en rond Warmond. Als je denkt dat je je eigen land kent, blijkt dat er nog genoeg te zien is. Groeten en dank voor de beschrijving

    Like

  2. Graag zou ik met toestemming van u gedeeltes en foto’s van uw verhaal willen gebruiken voor een stamboom die ik voor een collega aan het uitzoeken ben. Hij stamt af van voorvaderen die omstr 1800 in warmond en omgeving zijn geboren

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s