Rotterdam: Noordereiland

In 1884 werd de zuil van Stieltjes onthuld op het Rotterdamse Burgemeester Hoffmanplein. De zuil is een Rijksmonument en is ontworpen door Eugen Gugel (foto: René Hoeflaak)

Als een kind zo blij, haalde ik eerder deze week de drie wandelboekjes uit de reeks “Het Rijk van Feijenoord, wandelen langs kunst en cultuur in de deelgemeente Feijenoord” af bij het loket bij diezelfde deelgemeente in Rotterdam. Gisteren begon ik met deel I, het Noordereiland.  Zoals de titel al aangeeft betreft het hier een kunst- en cultuurroute. Dus om met Johan Cruijff te spreken. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”. Te beginnen met de ornamentlijsten, te zien op een aantal hoekgevels. Ga ik nu toch anders naar kijken. De zuil van Stieltjes en de Wilhelminafontein, allebei Rijksmonumenten, kende ik al. Maar met een geschreven toelichting erbij, oogt het toch wat anders. Dat geldt zeker ook voor de Thorbeckestraat 28b. Regelmatig bezoek ik Italiaanse restaurant Gaetano. Maar nooit in de wetenschap dat Maarten Toonder, de schrijver van Olivier Bommel en Tom Poes, in 1912 naast het restaurant is geboren. Tiramisu en Tom Poes zijn dus buren. Zie ook: http://www.lagaetano.nl/.

Rotterdam; Thorbeckestraat. Het geboortehuis van Maarten Toonder (1912-2005) (foto: René Hoeflaak)

Volgens de routebeschrijving zou, even verderop, voetbalclub Sparta mogelijk in een café aan de Cornelis Trompstraat zijn opgericht. Sparta opgericht in Feijenoord!!; Dat waag ik te betwijfelen. Moeten we hiervoor niet aan de noordkant van de Maas zijn? De beschrijving gaat nog een stapje verder. Ook het eerste kleedlokaal zou in de Cornelis Trompstraat zijn. Ik was er niet bij en het tegendeel kan ik niet bewijzen, maar toch…..Geloofwaardiger is de verwijzing naar het tijdelijk huuradres van arts en dichter  J.J. Slauerhoff aan de Prins Hendriklaan 6. Maar we zijn er nog niet. En passant brengt de route mij ook nog langs de geboorteplek van Abraham van Leeuwen, de Prins van Lignac (18 juli 1918) en het voormalige adres van de schrijver van Merijntje Gijzen, A.M. de Jong, aan de Marinestraat. Tussendoor gaat er een nieuwe wereld voor mij open in brandgang Pharoah Sanders Alley. Daar is de “Engine Room” , de grootste muurschildering van Rotterdam. Kunstenaars van het eiland beschrijven de geschiedenis van het eiland op de muur. Hoeveel informatie kan een mens in een uur verwerken? Dat vraag ik mij af bij het lezen van de tekst op de plaquette op een gevel op de Prins Hendrikkade, aan de oostzijde van de Willemsburg. De eerste gloeilamp van Nederland is hier geproduceerd, zo lees ik op de plaquette. Nooit geweten. Ik sta op de plaats waar de Rus Achilles de Khotinsky in 1884 een gloeilampenfabriek opende. Zie: http://www.khotinsky.nl/.  Tweehonderd meter verder op nummer 66, naast Perzisch restaurant Hafez (moet ik nog steeds een keer naar toe), zouden Duitsers en Nederlanders in 1940 hebben onderhandeld over de overgave van Rotterdam. Zie: http://www.rotterdam4045.nl/  Einde route. De verwerkingsperiode kan beginnen. Verheug mij nu al op wandeling 2.

Rotterdam, gisteren; Muurschildering The Engine Room (foto: René Hoeflaak)

Achter deze gevel aan de Rotterdamse Prins Hendrikkade werd in mei 1940 tussen Duitse en Nederlandse militaiten onderhandeld over de Rotterdamse overgave (foto: René Hoeflaak)

Andere berichten over Rotterdam zijn terug te vinden op: https://renehoeflaak.com/berichten-over-en-vanuit-rotterdam/