London: statue Amy Winehouse

28 juli 2018, Londen: standbeeld Amy Winehouse in Stables Market, Camden Town (foto: René Hoeflaak)

27 augustus 2018: vorige maand was het zeven jaar geleden dat de Britse soul- en jazzzangeres Amy Winehouse overleed. Volgende maand, op  14 september, zou Amy 35 jaar zijn geworden. In 2014 werd op haar geboortedag ook het standbeeld van Amy Winehouse onthuld. Vlakbij het huis waar zij in 2011 overleed. Slechts 27 jaar oud.

Vorige maand bezocht ik het standbeeld.  In de Stables Market, op 2 minuten lopen van metrostation Camden Town, en een van vijf markten die deel uitmaken van Camden Market. Een uniek standbeeld. Ik leg later uit waarom.

Scott Eaton

Het beeld is gemaakt door de veelzijdige Britse Kunstenaar Scott Eaton en werd onthuld door Amy’s vader, Mitch Winehouse in aanwezigheid van Amy’s moeder Janis.  ‘Het beeld laat Amy zien in een prachtig moment van haar leven’ aldus Mitch die er aan toevoegde dat Amy nu voor altijd kan genieten van haar geliefde Camden.

Krachtig en kwetsbaar

De kunstenaar koos voor een pose waarin zowel Amy’s  krachtige als kwetsbare houding naar voren komt. Daar ga ik in mee. Alhoewel daar de meningen destijds over waren verdeeld. Een aantal leden van het het stadsbestuur van Camden Town was niet tevreden met het eindresultaat. Net als over de locatie. Te commercieel, zo lees ik in diverse mediaberichten uit die periode. Daarnaast moest het stadsbestuur van Camden een besluit nemen om af te wijken van de regel dat alleen standbeelden worden geplaatst van personen die minstens 20 jaar zijn overleden.

 

Londen, Camden Town, 28 juli 2018 (foto: René Hoeflaak)

Uiteindelijk werd het beeld dus in september 2014 onthuld. Onder enkele voorwaarden, zoals dat het ’s nachts niet mag worden verlicht. Of dat een gebruikelijk voorwaarde is, of een uitzondering op ook weer een regel, durf ik eerlijk gezegd niet te schrijven.

Back to Black 

Amy’s album Back to Black uit 2006 is met ruim 20 miljoen verkochte exemplaren nog steeds een van de best verkochte albums van de 21 eeuw

Stables Market, Camden Town, Londen, 28 juli 2018 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s