Kuipersveer: Jack Dawson Green

Kuipersveer, een klein dorpje in de Hoekse Waard. Tussen Heinenoord en Puttershoek. Het dorpje bestaat uit slechts een enkele straat, achter de dijk aan de Oude Maas. In de zeventiende eeuw ging alle post van Rotterdam via het pontje naar Kuipersveer naar Antwerpen. Tussen 1888 en 1969 lag er een brug over de Oude Maas van Kuipersveer naar Barendrecht. En er is een prachtig natuur- en wandelgebied.

Kuipersveer, Geertruda en Agathapolder, 10 november 2020 (foto: René Hoeflaak)

Twee weken geleden wandelde ik vanaf Kuipersveer richting Puttershoek. Door de Geertruda en Agathapolder. Langs grienden en grasdijken. Prachtig. Vlakbij een steiger waar vroeger de brug naar Barendrecht lag. Een belangrijke brug. Een brug met vele verhalen, zoals die van de Australische piloot Jack Dawson Green. Even verderop staat zijn oorlogsmonument en een straat met zijn naam.

Naar Barendrecht

Want zes weken voor de bevrijding van Nederland, op 17 maart 1945, wordt het toestel van de 21-jarige Green, een Spitfire, vanaf de brug door luchtafweergeschut van de Duitse Luftwaffe naar beneden geschoten. Alhoewel nog werd gehoopt dat hij zichzelf in veiligheid heeft weten te brengen, werd  zijn lichaam een dag later gevonden en met paard en wagen overgebracht naar Barendrecht. Daar wordt hij begraven.

Kuipersveer, monument Jack Dawson Green monument (foto: René Hoeflaak)

87e gesneuvelde piloot

Het duur nog anderhalf jaar voordat zijn ouders over het lot van hun zoon worden geïnformeerd. In mei 2010 reisde zus Joyce en nichtje Margareth naar Nederland om de onthulling van het marmeren monument, daar bij Kuipersveer, bij te wonen. Het graf en het monument zijn geadopteerd door leerlingen van groep 8 van twee basisscholen. Jack Dawson Green was de 87ste piloot die sneuvelde boven de Hoeksche Waard.

Nabij Kuipersveer: Jack Dawson Greenpad (foto: René Hoeflaak)

Outstanding

Volgens historicus Onderwater, die een boek over hem schreef, was Green volgens zijn superieuren een ‘outstanding’ piloot. Maar ook overmoedig. “No eye for risks

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s