Rotterdam: Lodewijk Pincoffs

Standbeeld ter ere van Willem Schürmann, Parklaan Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

22 juli 2010: uit de serie standbeelden en verhalen; Dit weekend viel mij voor het eerst een standbeeld met fontein in de Rotterdamse Parklaan op. Niet zo gek, want in mijn “jonge” jaren betrad ik de Parklaan doorgaans en uitsluitend na of voor een nachtelijk bezoek aan Parkzicht. Die bezoeken combineerde je – voor zover ik mij overigens kan herinneren 🙂 -over het algemeen niet met een wandeling langs nabijgelegen standbeelden.  Het beeld is een kunstwerk uit 1916 van Charles van Wijk en Bon Ingen Housz en is een eerbetoon aan de Rotterdamse schrijver Willem Schürmann. Hij overleed in 1915, slechts 39 jaar jong. Van vier van zijn romans staat de titel in de fontein gegraveerd.

Lodewijk Pincoffs 

Schürmann schreef in 1907 een boek over Lodewijk Pincoffs, een legendarische en zeer invloedrijke Rotterdamse zakenman en politicus. Hij was onder meer Eerste kamerlid in de jaren zeventig van de negentiende eeuw en oprichter van de Holland-Amerika-lijn.  Pincoffs overleed in 1911 in New York nadat hij in Rotterdam min of meer van zijn voetstuk was gevallen na een faillissement van één van zijn bedrijven en veroordeling wegens valsheid in geschriften. Twintig jaar geleden is Pincoffs gerehabiliteerd. Op de Kop van Zuid in Rotterdam is een brug, hotel en een straat naar hem vernoemd.

Vijf Werelddelen

Verder meen ik mij nog te herinneren dat niet lang geleden ook een café op de Rotterdamse Oude Binnenweg zijn naam droeg (nu café Sijf). En om ook te eindigen met standbeelden. Het standbeeld van Lodewijk Pincoffs -gemaakt door Leon Verbon- staat bij de Vijf Werelddelen op de Entrepothaven, niet ver van het naar hem genoemde hotel. Pincoffs kijkt uit op het Poortgebouw waarin zijn voormalige kluis in 2006 nog werd gekraakt. En zo heeft niet alleen de schrijver maar ook zijn hoofdpersoon een standbeeld.

Beeld van Lodewijk Pincoffs bij de Entrepothaven in Rotterdam, niet ver van hotel Pincoffs (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s