Strijensas

Nu we dit jaar toch nauwelijks onze landgrenzen passeren, neem ik je graag mee naar Strijensas, een klein havendorpje in het zuiden van de Hoekse Waard. Vorige week wandelde ik vanuit Mookhoek via Schenkeldijk richting Strijensas Het dorpje is eigenlijk niet meer dan een jachthaven met vijf hooguit zes straten.

Strijensas, Strijense Haven, 2 juni 2020 (foto: René Hoeflaak)

Klundert

Strijensas ligt aan het Hollands Diep, een van de breedste rivieren van Nederland  en ontstaan na de Sint-Elizabethsvloed in 1421, de stormvloed met een grote invloed op de huidige landkaart van Nederland. Het Hollands(ch) Diep scheidt Noord-Brabant van Zuid-Holland. Zo maakte Strijensas eeuwenlang deel uit van het -nu aan de overkant in Noord-Brabant gelegen-plaatsje Klundert.

Strijensas, 2 juni 2020 (foto: René Hoeflaak)

Lichtopstand, Hollands Diep, Strijensas, 2 juni 2020 (foto: René Hoeflaak)

Moerdijk

Voor fietsers en wandelaars is de kortste en meest tot de verbeelding sprekende route van het Zuid-Hollandse Strijensas naar Noord-Brabant is die met het pontje van de jachthaven naar Moerdijk. Het pontje naar Moerdijk, genaamd de Lucretia, is echter alleen van mei tot en met september en dan op een beperkt aantal dagen. Het pontje vertrekt vanaf een wat verscholen steiger, te bereiken via een bospaadje, dat begint bij de historische ophaalbrug.

Lichtopstand

De wandeling van Mookhoek naar Strijensas voelde al als een traktatie. Het vervolg over het bospaadje naar de steiger bij de lichtopstand, een 19e eeuws vuurtorentje, smaakte als de spreekwoordelijke kers op de taart. Of en wanneer het pontje deze zomer vaart, is nog maar de vraag. “We zijn pleziervaart en we mogen door de coronamaatregelen niet varen. Morgen, 3 juni, horen we meer ” aldus de schipper. (noot: vanaf 6 juni vaart de Lucretia volgens de RIVM richtlijnen, zo is inmiddels te lezen op de site)

2 juni 2020: pont Strijensas (foto: René Hoeflaak)

2 juni 2020: bord met vertrektijden bij de steiger van het pontje Strijensas-Moerdijk (foto: René Hoeflaak)

Oude dame

Je merkt het, ik schrijf bovengemiddeld in verkleinwoorden. Pontje, torentje, dorpje, bospaadje etc. Want alles is kleinschalig en dus overzichtelijk in Strijensas. Maar daarmee onderschat ik het dorpje niet. Neem de jachthaven met bijna 300 boten, de sluis en de ophaalbrug. De kern en kiem van het dorp. De ophaalbrug is al eeuwen het kloppend hart van Strijensas. De huidige betonnen ophaalbrug dateert van 1908. Tussen 1773 en 1908 was de brug van hout. Daarvoor – en dan hebben we het over de zeventiende en achttiende eeuw was het een houten draaibrug. In Strijensas noemen ze de brug niet voor niets de ‘Oude dame’.

2 juni 2020: Strijensas, ‘De oude dame’ (foto: René Hoeflaak)

Anton Corbijn

Een verzoek om de naam van de brug te wijzigen in die van fotograaf Anton Corbijn, wellicht de bekendste oud inwoner van Strijen (Strijensas maakt sinds 1855 deel uit van Strijen), werd in 2015 door het college van Burgemeester en Wethouders afgewezen. “Te weinig draagvlak” aldus de burgemeester. Het zou wat geweest zijn. Bono in Strijensas om de naamwijziging van de brug op te luisteren. Te mooi om waar te zijn.

Prins Johan Willem Friso

Op hooguit 100 meter van de ‘Oude Dame’ dame is de Johan Willem Frisostraat. Wie -zoals ik-vanaf de Mariapolder en de Sassedijk,  Strijensas binnenwandelt kan de straat bijna niet missen. De straat is vernoemd naar de Prins Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en afstammeling van Willem van Oranje. Dat Strijensas een straat heeft vernoemd naar de Johan Willem Friso heeft een reden.

Wapen t verdrinken van de prins van vriesland int jaar 1711, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735 (brom: Wikipedia)

Op 14 juli 1711 verdronk de nog maar 23-jarige Friese Stadhouder met koets en al samen met zijn kamerheer tijdens een windvlaag in de haven van Strijensas. De Prins was via Vlaanderen vanuit Moerdijk op weg naar een bespreking in Den Haag over zijn erfenis van Koning Willem III. Zijn lichaam werd pas acht dagen later gevonden. Na zijn balseming in herberg De Pauw aan de Wijnstraat in Dordrecht werd Johan Willem Friso in 1712 bijgezet in de grafkelder van de Friesche Nassau’s in de Grote kerk van Leeuwarden.

Naar Anton Corbijn zal ooit nog wel een straat worden vernoemd, daar in Strijen. Maar gelukkig om een andere reden.

  

2 juni 2020: Gevel aan de Havenstraat in Strijensas (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

3 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s