Vorige week wandelde ik NIET langs de stranden van de Egeïsche zee. Maar WEL over de Rotterdamse Westzeedijk. De reden van het waarom niet is alom bekend. Corona, je weet wel!!. Voor de reden van het waarom WEL, kan psycholoog Sigmund Freud je waarschijnlijk veel meer vertellen.
Hoe dat zit? Wel in corona tijd wandel ik bijna dagelijks door Rotterdam. Vaak zonder vooraf bepaalde richting. Gewoon mijn voeten volgend, zoals een hond zijn baas volgt. Soms door de ene en soms door een andere wijk. Zomaar en ineens.

Westzeedijk
Mijn voeten brachten mij vorige week op de Westzeedijk, aan de rand van het Rotterdamse centrum. Maar of dit keer ‘zomaar en ineens’ van toepassing was, waag ik te betwijfelen. Want de Westzeedijk is ook het adres van de Grieks-Orthodoxe kerk. Hier is en was meer aan de hand. Ik nam deel of -beter gezegd- onderging een Freudiaanse compensatiewandeling. Mijn brein en voeten brachten mij niet zonder reden naar die Griekse plek. Op een moment dat in Griekenland had moeten zijn.
Op de achthonderd jaar oude dijk, kon ik de verleiding niet weerstaan de trappen naar de Grieks Orthodoxe kerk ‘te nemen’. Als een toerist draaide en slenterde ik rondom het kerkgebouw, mijn telefooncamera in mijn handpalm schuin omhoog gericht. Onder Griekse omstandigheden. Zonnetje en circa 26 graden.
Grieks reders
De Rotterdamse Grieks Orthodoxe kerk werd ingezegend en officieel geopend op 29 juni 1957. De eerste steen werd enkele jaren daarvoor gelegd door de toenmalige Griekse premier Alexander Papagos. De bouw duurde maar liefst 8 jaar en werd betaald door Griekse rederijen , die zich na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam hadden gevestigd. De kerk is vernoemd naar de Heilige Nicolaas.

Op 6 december 2015, een dag na onze eigen Sinterklaasdag en volgens mij de verjaardag van diezelfde Sint-Nicolaas, maar dat weet ik niet zeker, werd Ioannis Psomas, oude kolonel in het Griekse leger, in de kerk tot nieuwe en huidige orthodoxe priester gewijd. Of er een relatie is met de inwijdingen en de verjaardag van Sint-Nicolaas, ga ik de priester wel eens vragen. Zijn mailadres staat niet voor niets op de site van de kerk.
Lek dak, achterstallig onderhoud
De priester werd ingewijd in een kerkgebouw in een zorgwekkende staat. Met veel achterstallig onderhoud. Een lek dak, waterschade, grauwe fresco’s en zwarte en smerige koepels zo is te lezen in een artikel in het AD van september vorig jaar.
De priester vond echter een Griekse reder bereid om de renovatiekosten van de kerk te betalen. De herstelwerkzaamheden duurde uiteindelijk anderhalf jaar. De kerk is weer als nieuw, zo is te lezen in hetzelfde artikel.

Constantinopel
De Grieks-Orthodoxe kerk is een afsplitsing van de Rooms-Katholieke kerk. Die afsplitsing vond plaats in 1054. De Grieks-Orthodoxe kerken vallen onder het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. In Nederland telt de kerk negen parochies. Amsterdam, Gorinchem, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Nijmegen, Venlo en Rotterdam dus. Daar aan de Westzeedijk. Binnenkort ook maar eens binnenkijken. Maar niet zomaar en ineens. En met een vraag.

Categorieën:Stad en land
👍🏽👏🏽
Mooi gebouw
LikeLike
Mooi verhaal, en dan nog over Nederland. Historische plek
LikeLike
Mooie kerk. Gekke is doet mij aan Suriname denken…. hoe in de buurt van deze kerk zijn er nog 2 andere kerken een noorse kerk, een Waalse
In Suriname staat er in 1 straat een Moskee, een Kathedraal en een Synagoge. Leuk verhaaltje Rene.
LikeLike
een prachtig kerkje, met heel veel sfeer van binnen….maar ik wil graag weten of er in november dit jaar nog een fair is ???
LikeLike