Interview: Paul van den Hout

Paul van den Hout sloot zijn atelier in Rotterdam Kralingen en opende in 2017 bar The LisaMarie in Rotterdam Zuid, hartje Katendrecht. Een sfeervolle bar in de stijl van het Parijs of New Orleans jaren veertig en vijftig. Op een unieke plek. Op het terras voor The LisaMarie sprak ik met Paul over zijn ambities, corona,  Katendrecht en zijn transformatie van kunstenaar naar horecaondernemer.

Rotterdam, 18 juni 2020: bar The LisaMarie (foto: René Hoeflaak)

Die transformatie was een geleidelijk proces. Paul werkte al geruime tijd samen met fotograaf en ondernemer Paul Posse, met wie hij al jaren bevriend is. Paul ”ik hielp Paul met zijn horeca activiteiten, zoals in het even verderop gelegen restaurant Posse. Ik had eigenlijk geen serieuze plannen om een café of bar te beginnen. Ik hield het zelfs een beetje af ” .

Paul van den Hout, 18 juni 2020 (foto: René Hoeflaak)

Karavane Bar

Dat veranderde toen Paul en Paul in 2016 een pand leeg zagen staan op de hoek van de Atjehstraat, Sumatraweg, hartje Katendrecht. “we vonden het meteen een geschikte plek voor een horeca gelegenheid, een bar in Franse stijl met een vleugje Americana. We benaderden de nieuwe eigenaar en die vond het wel een goed idee en passend om op deze plek, hartje Katendrecht een bar in die stijl te openen”

En daar is wel iets voor te zeggen. Katendrecht was immers tot in de jaren tachtig de ‘rosse’ buurt van Rotterdam en een tot de verbeelding sprekende smeltkroes van zeemanskroegen en bordelen.  Ook The LisaMarie is gevestigd in een voormalig bordeel. “In dit pand was ooit de Karavane Bar gevestigd. Later, in de jaren tachtig, werd hier één van de laatst prostitutie tenten gesloten in Katendrecht. Op de zolder troffen we hoogpolig tapijt en een verzonken jacuzzi aan

Elvis Presley

Hoe dan ook na een verbouwing van enkele maanden en het regelen van vergunningen “dat was nog best een gedoe, mede door de vroegere bestemming” openden Paul en Paul in oktober The LisaMarie, vernoemd naar de vrouwen van Paul en Paul en de dochter van Elvis Presley. “En ook zijn vliegtuig draagt die naam” aldus Paul “we wilden de bar sowieso een meisjesnaam geven”

Rotterdam 18 juni 2020: bar TheLisaMarie (foto: René Hoeflaak)

Magnolia Bar

Voor de inrichting van The LisaMarie kwam de creatieve geest van beide heren goed van pas. “de hoefijzerbar, verlichting en de tafels etc. bouwden en maakten we zelf. Ik liet mij daarbij inspireren door onder andere de Magnolia Bar in New Orleans en typische barretjes als de Au Petit Fer à Cheval in de Marais in Parijs”

Jaren vijftig

The LisaMarie is vijf dagen per week geopend tot 11 uur ‘s avonds. The LisaMarie is een sfeervolle en ongedwongen plek voor een lekker biertje, een ruime keuze aan sterke dranken en cocktails, een goed gesprek, een date met daarbij (h)eerlijke gerechten zoals Boeuf Bourguinon  en Confit de Canard met Sauerkraut . “de menukaart is voornamelijk gebaseerd op de Franse keuken”. Daarnaast is The LisaMarie ook af te huren voor een feestje. “En we hebben regelmatig live optredens, geheel passend bij de sfeer” aldus Paul.

Rotterdam 18 juni 2020: bar TheLisaMarie (foto: René Hoeflaak)

 

Leven in de brouwerij

Paul van den Hout (56) is inmiddels hoofdverantwoordelijk voor The LisaMarie, daarbij regelmatig ondersteund door zijn vrouw Lisan en enkele vrienden. Andere Paul heeft wat meer afstand genomen.

The LisaMarie is te vinden op de hoek van de Atjehstraat en de Sumatraweg, op enkele tientallen meters van het historische Deliplein met een groeiend aantal aan eigentijdse, verrassende, kleinschalige en niet alledaagse horecagelegenheden zoals “café de Ouwehoer” en ‘Kopi Soesoe” waarover ik enkele jaren geleden  een artikel schreef . Paul, met licht Brabantse tongval: “de ‘oude’ Kapenezen vinden het leuk dat er weer leven in de brouwerij is en de ‘nieuwe’ Kapenezen begrijpen dat zaken als The LisaMarie hier horen.”.

Rotterdam 18 juni 2020: bar TheLisaMarie (foto: René Hoeflaak)
Rotterdam 18 juni 2020: bar TheLisaMarie (foto: René Hoeflaak)

GI

En dan corona, een onvermijdelijk en mogelijk ook pijnlijk onderwerp in ieder gesprek. Zeker met horecaondernemers. “tot nu toe zijn we de crisis redelijk goed doorgekomen. Met wat steun en een buffer. We hebben geen personeel, dat scheelt ook”. Voor de coronacrisis waren het zowel toeristen als Rotterdammers die de weg naar The LisaMarie weten te vinden. “Nu zijn het vooral locals maar ook toeristen laten zich weer voorzichtig zien.  Corona of geen corona: voor mij is vooral belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in The LisaMarie. Zoals een verdwaalde Amerikaanse G.I. (soldaat :RH) in een Parijse bar midden jaren veertig op zoek naar het uitwisselen van ‘culturele verschillen 🙂 ”   NB: meer interviews lezen, klik dan hier

Foto: http://www.thelisamarie.com/

Info:

Adres: Atjehstraat 79 B, 3072 ZC Rotterdam, Tel: 06-6486658124

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s