Rotterdam: Vierkant Eiland

Rotterdam, 9 april 2015: monument Vierkant Eiland aan de Prinsenlaan   (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 9 april 2015: monument Vierkant Eiland aan de Prinsenlaan (foto: René Hoeflaak)

890 meter is de afstand tussen het hoogste en het laagste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Urenlang tuurde ik in de winter van 2003 vanaf een strand op het Franse eiland St. Martin naar de top van 883 meter hoge top van ‘onze” Mount Scenery op Saba, het hoogste punt van ons Koninkrijk. Een hoogtepunt. Eerder vandaag maakte ik een ommetje over het Vierkant Eiland. Een betonnen eiland van 52 bij 52 meter in een plas tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland in de voormalige Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander, deze maanden mijn werkgebied voor de campagne WAT SCHEELT HET.

Het is op zijn zachtst gezegd voorbarig

Rotterdam, 9 april 2015; brug naar Vierkant Eiland (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 9 april 2015; brug naar Vierkant Eiland (foto: René Hoeflaak)

Het Vierkant Eiland is een monumentaal kunstwerk van beeldhouwer Frans de Wit (1942-2004) en markeert op een diepte/hoogte van 6,67 meter onder N.A.P. (Normaal Amsterdams Peil) het laagste punt van Nederland. Althans bij het slaan van de eerste paal, begin mei 1995. Want nog geen twee maanden later, op 29 juni 1995, verplaatst de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat het laagste punt van Nederland naar een negen centimeter lager gelegen weiland bij en in Nieuwerkerk aan den IJssel. ‘Het is op z’n zachtst gezegd voorbarig‘, aldus een woordvoerder van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in Trouw op 8 mei 1995 over de Rotterdamse claim van het laagste punt.

Kralingen mengt zich in de strijd

Ook de toenmalige deelgemeente Kralingen mengt zich in die periode met een  diepte van 7 meter 20 bij een volkstuincomplex in de strijd om het laagste punt. Een strijd die in juni 1995 wordt beslist met een verlossende officiële meting  in het voordeel van Nieuwerkerk aan den IJssel. De eerste palen van het Vierkant Eiland zijn dan al geslagen. Het fundament voor het Vierkant Eiland is dan al gelegd. Er is geen weg meer terug. In 1996 wordt het Vierkant Eiland onthuld en op de tegel aan de voet van de brug wordt het monument omschreven in het kader van het project: Diepste punt van Nederland. WAT SCHEELT HET.

Rotterdam, Vierkant Eiland (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Vierkant Eiland (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s