André van der Louw en Ferenc Deák

29 april 2017: in Rotterdam stap ik in het vliegtuig naar Budapest. Honderd minuten later sta ik op het Frans Liszt vliegveld van Budapest voor een pinautomaat met  een voorraadje Hongaarse bankbiljetten. Biljetten in diverse kleuren met vooral veel nullen.  Na twintig seconden hoofdrekenen, narekenen en vooral deelberekeningen weet ik mijn Hongaarse rijkdom op waarde te schatten en  vervolg ik mijn weg naar de uitgang van het vliegveld.

Anderhalf uur later volgt de betaling van onze  eerste rekening op Hongaars grondgebied . Een moment om mijn kersverse, kreukloze bankbiljetten weer voor de dag te halen. Maar vooral ook een moment van verrassing, verbazing, opwinding en vervolgens  nieuwsgierigheid. Een moment die de vliegreis van Rotterdam naar Budapest in een seconde ongedaan maakt.  Een moment van herkenning.

Hongaars bankbiljet 20.000 forint (foto: René Hoeflaak)

André van der Louw

Want op het  20.000 forint biljet zie en herken ik niemand minder van André van der Louw, de oud burgemeester van Rotterdam. Met André van der Louw in mijn portemonnee geloof ik in en fantaseer ik dagenlang  – en eigenlijk nog steeds- over Rotterdams Hongaarse connecties, stedenbanden, familiebanden, onbekende en onbelichte historie, reïncarnaties, dubbelgangers, geheime diensten, eerbetoon aan het ‘linkse’ kabinet Den Uyl, etc. etc.

André van der Louw (foto: Wikipedia)

Ferenc Deák

De ‘Hongaarse’ André van der Louw is niemand minder dan Ferenc Deák. Beiden bevlogen politici, beiden overleden op 72 jarige leeftijd, beiden verbinders, beiden oud  ministers. En  beide heren zijn vereerd met een standbeeld in hun thuisstad. Niet van elkaar te onderscheiden.

Deák leefde een klein eeuw voor  Van der Louw en was onder meer minister van Justitie in Hongarije en de grondlegger van de Ausgleich, het verdrag dat de staatsrechtelijke verhouding  tussen  Oostenrijk en Hongarije in aanloop naar de oprichting van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

Van der Louw was van 1974 tot 1981 burgemeester van Rotterdam en minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in 1981 en 1982.

Bruggenbouwers

Deák overleed in 1876, kreeg een Staatsbegrafenis en een afbeelding op een bankbiljet. Van der Louw overleed in 2005. In november 2015 eerde Rotterdam de markante politicus met de door de Verlengde Willemsbrug om te dopen tot Andre van der Louwbrug. Budapest is een stad van bruggen. Als die er nog niet is dan komt die er vast wel, de  Ferenc  Deákbrug.

 

1 reply

 1. De meeste Amsterdamse bruggen ontberen een naam.
  Amsterdamse bruggen moeten het doen met alleen een nummer.
  En zelfs dat ontbreekt soms.

  Juist verbinders verdienen een brug met hun naam.

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s