Seppe

Voor de lekkerste bitterballen van Amsterdam moet je naar café ‘Luxembourg’ zo oordeelde Het Parool vorig jaar. Wie in New York lekkere tapas wil eten, verwijs ik graag naar Tapas Bar  ‘Amsterdam’. Restaurant ‘Stockholm’ in Rotterdam en  de ‘Rotterdam’ bar in Belfast staan nog steeds op mijn lijstje. In het centrum van Chicago bezocht ik jaren geleden een winkel met de de naam  ‘Utrecht’ en in Gent heb ik Chinees restaurant ‘Peking’ overgeslagen. (Horeca)gelegenheden vernoemd naar een stad. Heel gewoon!!. Andersom is meer dan zeldzaam. Maar niet uit te sluiten. Dat bewijst een plaatsnaambord in de pastoor Van Breugelstraat in het Brabantse Bosschenhoofd.

Bosschenhoofd, 22 januari 2013. Monument met plaatsnaambord Seppe (foto: René Hoeflaak)
Noord-Brabant, Bosschenhoofd: Monument met het laatste plaatsnaambord Seppe (foto: René Hoeflaak)

Een plaatsnaambord met een verhaal, zo las en zag ik vorige week op doorwandeling in West-Brabant. Het verhaal van spoorwegarbeiders in de negentiende eeuw, werkend aan de spoorlijn Breda-Roosendaal. Overnachten, eten en drinken doen ze in de herberg van Jacobus Sep in Bosschenhoofd. Sep’s naam en faam groeit en het station van Bosschenhoofd krijgt in 1858 de naam ‘Seppe’ zoal Sep in de volksmond wordt genoemd. Van het één komt het ander. Bosschenhoofd wordt Seppe. De ANWB plaatst borden met de naam Seppe. En ook de bijna honderd jaar later aangelegde lokale airstrip gaat de naam ‘Seppe’ dragen. Net als plaatselijke verenigingen en een rusthuis. Seppe als dorp heeft officieel nooit bestaan. ANWB of niet. Bosschenhoofd (gemeente Halderberge) is zuinig op haar geschiedenis en eert Jacobus Sep met monument Seppe. Een café met de naam Seppe heb ik niet aangetroffen. Dat valt dan toch weer tegen….

Bosschenhoofd, januari 2013; Monument Seppe voor 'voormalig' rusthuis Seppe (foto: René Hoeflaak)

Bosschenhoofd, januari 2013; Monument Seppe voor ‘voormalig’ rusthuis Seppe (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s