Kasteelverhalen

Wijchen, 10 maart 2012; Kasteel Wijchen (foto: René Hoeflaak)

Nederland is een kastelenland. Waar ik ook wandel, er komt altijd wel een kasteel of een molen op mijn pad. Driehonderd daarvan zijn in Nederland bewoond. Kastelen vertellen veel over de geschiedenis van ons land. Net als molens. Maar ik wil mij nu beperken tot kastelen. Zo wandelde ik vorige week een rondje rondom Kasteel Wijchen  in Wijchen. Bij het zoeken naar informatie over dit kasteel, raakte ik verstrikt in een overvloed aan informatie over kastelen. Van kasteelarrangementen en kasteelcampings tot en met kasteelvloeren, kasteelbankstellen en de Belgische kasteelmoord. Uiteraard is er een startpagina over kastelen. Maar dat is uiteraard nog maar het begin. Wat te denken van www.kasteleninnedeland.nl dat een gestructureerd overzicht geeft van ruim 1.200 kastelen in Nederland op alfabet en typen. Met of zonder duiventillen. Want het recht op het houden van duiven was eeuwenlang alleen voorbehouden aan de adel. En die woonde doorgaans in kastelen. Maar dan is er ook nog de site van de Nederlandse Kastelen Stichting . Op die site ontdekte ik, dat Nederland jaarlijks ook een nationale Kastelendag heeft. Op tweede Pinksterdag. Dit jaar is ook het Jaar van de Historische Buitenplaats en dus is het thema van de Kastelendag dit jaar “De buitenplaats”. De site verwijst naar een lijst van collegiale kastelensites zoals die van Staten en Stinzen uit Friesland. Ik surf verder en bezoek sites als www.kasteel.nl voor wie wil overnachtingen, trouwen en dineren in een kasteel. Wie houdt van lijstjes en competitie moet zeker naar www.topkastelen.nl. Daar vind je top 100’s per land en regio. Het Muiderslot in Muiden staat op nummer één in Nederland. Waarom is mij nog niet helemaal duidelijk. Krak des Chevaliers uit Homs in Syrië is de wereldwijde nummer één. Maar of ze daar nu iets mee opschieten in Homs? Ik bezocht het kasteel in 1994 maar ik moet echt goed graven in mijn geheugen om het waarom van de nummer 1 positie te kunnen bevestigen. Grootste stijger is een kasteel uit Slowakije.

April 1994: Syrië, Homs ,Krak de Chevaliers, basis van de Hospitaalridders (foto: René Hoeflaak)

De dorstige lezer adviseer ik af te reizen naar het Belgische plaatsje Ingelmunster of alvast een kijkje nemen op de site van de Belgische Brouwerij Van Honsebrouck. Zij brouwen al jaren het populaire Kasteelbier. En dan zijn er ook nog kasteelaardappelen, ook wel pomme-chateau genoemd en gesneden in de vorm van een vat. En dan vergeet ik bijna nog de Kasteelfeesten. Voor kasteelentertainment in Duustede of De Schaffelaar.  Toch nog maar even terug naar Wijchen. Het veertiende Eeuwse kasteel wisselde regelmatig van eigenaar. In 1932 kocht de gemeente Wijchen het kasteel uiteindelijk voor een bedrag van € 14.500,00. Een koopje!!! Naast het kasteel is “de Tuun”. Een unieke historische tuin met landbouwgewassen uit de IJzertijd tot en met de Middeleeuwen. “Een wandeling door de Tuun is een wandeling door de tijd”, zo vertelt de website van Kasteel Wijchen. Helaas ben ik enkele weken te vroeg om de eetgewoonten van de Romeinen te ontdekken want de Tuun is open van eind maart tot eind oktober.

Van over het hek werp ik een figuurlijke blik in de historische Museumtuin "De Tuun" naast kasteel Wijchen. (foto: René Hoeflaak)

Ik eindig dit korte kastelenverhaal met een hart onder de riem en een felicitatie. Want de plaatselijke Schaakvereniging “Het Kasteel” uit Wijchen strijdt deze maand tegen degradatie. Heel veel succes gewenst. En de Stichting Kasteelconcerten feliciteer ik met het rondkrijgen van de agenda voor de serie Kasteelconcerten in Gelderland en Overijssel in 2012. Onder meer met – ik citeer- vibrerende fluistertonen in Vorden en virtuoze improvisaties in Doorwerth. En dat allemaal in het jaar van de Buitenplaats.

Boom en huizen naast Kasteel Wijchen (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s