Rotterdam: Jan van Loonslaan

Rotterdam, 2 mei 2016: Joodse begraafplaats aan de Jan Van Loonslaan (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 2 mei 2016: Joodse begraafplaats aan de Jan Van Loonslaan (foto: René Hoeflaak)

Een grasveldje met een hekwerk. Onopvallend.  Met hooguit drie a vier jonge bomen. Midden in de Rotterdamse wijk Crooswijk.  Aan de Jan van Loonslaan.

Je loopt of fietst er zo voorbij.  Het hek om het grasveld  kent geen deuren en is dus niet toegankelijk. Een steen die veel wegheeft van een grafsteen verraadt waarom.  Dit is niet zo maar een veld. Het  is een van de oudste begraafplaatsen van Rotterdam. 403 jaar geleden aangelegd en daarna slechts een kleine negentig jaar in gebruik. Tot ongeveer 1700, zo lees ik op de steen.

In het gras liggen naar verluidt 17 zerken. Onopvallend. Zerken van Portugese joden.  Ook de oprichter van de eerste Rotterdamse Joodse Gemeente ligt hier begraven, zo lees ik verder. Het gaat hier om  Abraham de Pinto (1611-1678).

Onbegrepen afkortingen

Onbegrepen afkortingen en Hebreeuwse opschriften, afgebroken stenen, slijtage en foutief steenhouwwerk maakte het vertalen van de teksten op de grafstenen alle behalve eenvoudig zo ontdek ik na wat speur- en surfwerk over de Jan van Loonslaan. Hoe overigens de ‘s’ tussen (apotheker) Jan Van Loon en laan is geslopen is een raadsel. Onbegrepen Hollandse schriften?? .

Het grasveldje van 2 hectaren werd destijds –in 1613- voor fl. 200,00 gekocht door Gratia Rodrigues Vega als grafperk voor haar echtgenoot. Crooswijk las toen nog net buiten de stadsgrenzen en Vega maakte als een van de eerste Joodse inwoners van Rotterdam gebruik van het Rotterdamse recht om buiten de stad begraafplaatsen aan te leggen. Er volgden meer graven en zerken van Portugese Joden, daar aan de Jan van Loonslaan. Zoals die van leden van  families Pinto en de le Penja met namen als Rachel de Pinto (1652), David Immanuel de Pinto (1649), Abraham de Pinto (1668), Rachel de la Penja (1689) en Abraham de Oliveyra (1694).

Hun zerken zouden er nog steeds liggen. Ik heb het helaas niet kunnen controleren.  Want een gesloten hek is nu eenmaal niet voor niets een gesloten hek.

Rotterdam, 2 mei 2016: Joodse begraafplaats aan de Jan Van Loonslaan (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 2 mei 2016: Joodse begraafplaats aan de Jan Van Loonslaan (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s