Rotterdam; Op de Wilhelminapier begint de lente

Rotterdam, eergisteren; Nog enkele weken en LantarenVenster opent haar deuren op de Wilhelminapier (foto: René Hoeflaak)

Bodyworlds op de Wilhelminapier in Rotterdam, twee dagen voor de opening (foto: René Hoeflaak)

Het was alweer enkele weken geleden dat ik mijn laatste wandelingetje maakte over de Wilhelminapier. Dinsdagmiddag, het begin van de herfst, was het weer zover. Zoals altijd veel bedrijvigheid, daar op de Pier. Toch lijkt het alsof de Wilhelminapier nu toch echt “los” gaat. Youp van’t Hek treedt de komende vijf/zes weken op in het Nieuwe Luxor. Even voorbij de parkeerplaats, bij Las Palmas staat een keet en worden vlaggen gehesen. Binnen oogt het als een receptie. Waarom? Deze week start in Las Palmas, Body Worlds, de anatomietentoonstelling van Gunther von Hagens. De ontdekkingsreis langs het menselijk lichaam is tot 23 januari 2011 te zien in Rotterdam. Zie www.bodyworlds.com. Veel langer duurt de bouw van de Rotterdam, vijftig meter verder. De bouwkrater wordt een serieuze bouwput. Het duurt niet lang of de volgende bouwkranen staan op de Wilhelminapier.

De bouwkrater van de "Rotterdam", dinsdag 21 september 2010 (foto: René Hoeflaak)

Nog minder dan vijftig meter verder, maar dan aan de andere kant wacht de New Orleans toren op haar eerste bewoners. Een kwestie van weken of zelfs dagen. De bouwhekken en bouwketen zijn afgebroken, de stoep aangeveegd. In de foyer van LantarenVenster wordt hard gebuffeld, zo zie ik door het raam. 13 oktober is het openingsfeest en 14 oktober bijt festival Camera Japan het spreekwoordelijke spits af. Zie www.camerajapan.nl. Het Vijay Lyer Trio treedt dit weekend op in New York. Over drie weken, 15 oktober, in LantarenVenster op de Wilhelminapier. Het is even wennen. Manhattan aan de Maas in optima forma. We wandelen verder. Bij de Montevideo Toren ligt een loodsboot aan de kade. Eerder lag de boot in de Entrepothaven. Als een verwaarloosd hondje in een asiel is de loodsboot, Castor, in 2007 uit de haven van Urk gered, opgeknapt en verzorgd. De bijna zestig jaar oude boot was een oorlogsboot in vredestijd en een vredesboot in oorlogstijd en is nu op de Wilhelminapier, bij Hotel New York, te bezoeken. Zie: www.loodsboot.eu. Kortom, de lente begint nu pas op de Wilhelminapier in Rotterdam.  

Dinsdag jl; Loodsboot Castor ligt voor anker aan de Wilhelminapier (foto: René Hoeflaak)

Andere berichten over Rotterdam vind je ook op: https://renehoeflaak.com/berichten-over-en-vanuit-rotterdam/

2 replies

    • Leuk dat je mijn blog en dit bericht hebt gelezen. En wat die zinsnede betreft; Graag gedaan. Succes met de Castor. Ik kom binnenkort zeker een keertje kijken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s