Kopenhagen (2)

Kopenhagen, de wijk Nyboder. Verkiezingsposters hangen aan de electriciteitspaal (foto: René Hoeflaak)

Het lijkt alsof de tijd in Nyboder heeft stilgestaan en we door een openluchtmuseum wandelen. Bijna vierhonderd jaar en tot op de dag van vandaag is het Kopenhaagse  Nyboder de woonwijk voor Deens defensiepersoneel. Op geparkeerde auto’s na is het aanblik niet veranderd in vergelijking met de zeventiende of achttiende eeuw. Klinkerstraten met gele rijtjeshuizen. Woonkamers van negentien vierkante meter. De eerste jaren was de kleur nog rood-wit.

Op geparkeerde auto’s na staat de tijd al eeuwenlang stil in Nyboder (foto: René Hoeflaak)

Het Deense ministerie van Defensie verzorgt anno 2011 nog steed het onderhoud en renovatie. In de zeventiende eeuw maakte de Deense Marine een indrukwekkende groei door. Koning Christiaan IV gaf daarom opdracht tot de bouw van een woonwijk voor zijn Marinevloot. De bouw van Nyboder, op loopafstand van zijn paleis, startte in 1631. Fase 1 duurde tien jaar. Honderd jaar later kwamen er nog een paar straten bij.

Kopenhagen, zaterdag 3 september; Het is wel sitil op straat in de wijk Nyboder (foto: René Hoeflaak)

Met de onthulling van het standbeeld van vice-admiraal Edouard Svenson in 1889 was Nyboder pas echt af. Het standbeeld is een eerbetoon aan de Deense overwinning in de slag om Helgoland in 1864. Vanaf 2006 is het ook mogelijk voor burgers om een huisje te huren maar medewerkers van het ministerie van Defensie hebben nog steeds een streepje voor. Zeker in de “gele” zone. Na een half uurtje verruilen we de “gele zone” voor een terras op Nyhavn.

Kopenhagen, standbeeld Edouard Svenson (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. De tijd lijkt er te hebben stil gestaan en alleen de direkte omgeving van
    deze wijk brengt je weer terug naar de drukke hectische 21e eeuw. Leuk verhaal!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s