Nijmegen

Maart 2012; De Grotestraat in Nijmegen. Verderop rivier de Waal (foto: René Hoeflaak)

Begin vorige maand liep ik door de Grotestraat in Nijmegen. De straat verbindt de Waalkade met de Grote Markt, één van de bekendste winkelstraten van de stad. Een gevelsteen bij nummer 33 trekt mijn aandacht. Eind deze week is ook de geboortedag van filosoof, wetenschapper en revolutionair Karl Marx (1818-1883). Op achttienjarige leeftijd bezocht Karl Marx zijn oom Marcus aan de Grotestraat in Nijmegen. Marx’ moeder Henriëtte Presburg werd geboren aan de Nonnenstraat in Nijmegen en verhuisde op 20-jarige leeftijd met haar ouders naar de Grotestraat. Daar woonde ze niet al te lang. Want in 1814 trouwde ze – in de synagoge op de Nonnenstraat- met Heinrich Marx en verliet ze Nijmegen. De gevelsteen op nummer 33 herinnert aan de plek van het voormalige ouderlijk huis van Henriëtte Presburg.

Nijmegen, steen in de gevel van de Grotestraat 33. (foto: René Hoeflaak)

Andere kijk op Nijmegen? Nee. Verandert de steen mijn leven? Nee. Nijmeegse trekpleister?? Nee. Nuttige en zinvolle informatie? Toch wel. Want de steen levert toch maar weer een stukje tekst op van 153 woorden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s