Athene,13 mei 1987: Finale Europa Cup II

Toegangsticket EC II Finale 1987: Ajax-Lokomotiv Leipzig

13 Mei 2012: vandaag 25 jaar geleden: Ajax wint de Europacup II finale in Athene tegen 1. Lokomotive Leipzig uit de toenmalige DDR. Trainer van Ajax is de 40-jarige Johan Cruijff. De nationale bekerwinnaar van 1986 speelde haar Europese thuiswedstrijden in De Meer of in het Olympisch Stadion. De legendarische wedstrijd tegen Olympiakos in De Meer herinner ik mij nog als de dag van gisteren. 

Nea Makri: room 305

Net als de regenwedstrijd uit tegen Zaragoza en het debuut van Dennis Bergkamp tegen Malmö FF in de kwartfinale. Met een finalearrangement van reisburo Roever in onze binnenzak reisden we vier dagen voor de finale af naar het Griekse Nea Makri in de provincie Attica. Een week om te koesteren. De hotelbarrekening van room 305 in Nea Makri zal ik nooit meer vergeten. Net zo min als de partijtjes voetbal op het strand en de geruchtenverspreidende meegereisde subsponsor van Roda JC. Ook citeerden Otto en ik jaren later nog de uitspraken, levenswijsheden en reistips van een eenzame en ramensluitende medereiziger. “Ze zitten zo binnen in dit soort landen“. 

Frans Derks

Arrangement of niet, een dag voor de wedstrijd namen we voor een onbekend aantal drachmen een taxi naar Athene. We dronken – samen met scheidsrechter Frans Derks-   tot diep in de nacht bier op terrassen in de wijk Plaka, beklommen de Akropolis en gingen op de foto met Griekse voetbalfans. 

Een taxichauffeur bracht ons naar twijfelachtige gelegenheden en we sliepen heel kort in een nog twijfelachtiger hotel waarvan ik naam en adres de dag erna al was vergeten.

Athene, Olympisch stadion,13 mei 1987: De EC II finale tussen Ajax en Lokomtive Leipzig (foto: René Hoeflaak)

Frank Verlaat

En dan de wedstrijd zelf. Ineens verscheen daar de naam van Frank Verlaat op het beeldscherm in het Olympisch stadion. Als vervanger van de geblesseerde Danny Blind. Of was hij geschorst? Enkele dagen ervoor debuterend in Ajax 1 en nu startend als basisspeler in de finale. Ajax won met 1-0 door een doelpunt van Marco van Basten. Voor de neutrale toeschouwer een doodsaaie finale. Kansen op één hand te tellen. Wellicht de saaiste finle ooit in een sfeerloos en matig gevuld stadion. 

DDR

Aan de overkant een handjevol supporters uit de toenmalige DDR. Ja, zo lang geleden dus. De DDR,  Europa Cup II, de drachme en De Meer zijn verleden tijd. De herinnering aan die week is onuitwisbaar.

De selectie van 1986/1987 van 1. Lokomotive Leipzig (bron: http://www.chronik.lok-leipzig.com

Opstelling

Tot slot de opstellingen van Ajax en Leipzig.  Ajax:  Menzo; Silooy, Rijkaard, Verlaat, Boeve; Wouters, Winter, A.Mühren (Scholten); Van ’t Schip, Van Basten, Rob Witschge (Bergkamp) 1.FC Lokomotive Leipzig Müller (DDR voetballer van het jaar 1986 en 1987) ; Kreer, Baum (17 voudig international DDR) , Lindner (22 x DDR) , Zötsche; Scholz (kwam in 1992 nog 1 keer uit voor Duitsland), Liebers (Kühn), Bredow,  Marschall (in selectie Duitsland WK 1998); Richter (15 x DDR), Edmond (Leitzke)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

5 replies

 1. Ja, ja, ook ik heb goede herinneringen aan onze trip! En van de geheimzinnige medereiziger hebben we inderdaad nog jaren plezier gehad:
  “Ik heb een kacheltje besteld voor op m’n kamer, het kan afkoelen in dit soort landen…..”.

  Like

  • Hallo René, na wat google werk kom ik bij jou verhaal tegen geweldig. 87 was ik net iets te jong een jaar later was het dan zover kv mechelen ajax 1-0 maar ik was er bij. Jaloers op de verhalen van me vader en broers over Athene 87. Strassbourgh 88, Turijn 92, Wenen 95 en Rome 96 zijn mooie verhalen waar ik zelf bij was, maar halen het niet bij athene 87 met de trein.

   Ik ben al tijden op zoek naar shawl van die finale athene 87, me broer droeg hem altijd met elke eu wedstrijd en een paar jaar geleden in Bratislava ging het mis, na een aanval uit het niets van slowaken hadden ze een grote schat te pakken inderdaad de shawl uit Athene. hebben jullie nog ideeen of contacten waar ik deze kan kopen, want ik gun me broer deze roem, en hij mag dat nog jaren uitdragen, want hij was in Athene.
   Ik hoop iets te horen en veel succes met onze club

   Like

 2. Ik wou u vragen of u de wedstrijd ook op DVD hebt staan want toen die finale wedstrijd op tv was lag ik in het Sophia Ziekenhuis, nu het Izala kliniek. Ik was bijna overleden dus als u die wedstrijd na mij toe kunt sturen.

  Groten,

  WILBERT BOEKHOLT

  Like

  • Dag Wilbert,

   Mijn naam is Hans Snoek en toen ik jou bericht las, schoten mij de tranen in mijn ogen. Want net als jij lag ik op dat tijdstip in het Sophia Ziekenhuis op de Intensive Care. Mijn toenmalige vriendin had ervoor gezorgd, dat ik in ieder geval ’n paar
   beelden van die geweldige ploeg uit Amsterdam kon bekijken. Ik weet daar niets van, die hele periode is weggevaagd
   uit mijn geheugen. Dat ziekenhuis was top; alleen het eten kon echt wel beter! Maar ja…
   Ik heb de wedstrijd ook niet op DVD, maar de beelden die ik er van gezien, zeggen mij meer dan genoeg! En als die vergelijk
   met andere finales van onze fantastische club, dan was dit inderdaad ’n behoorlijk saaie finale!

   Groetjes,

   Hans Snoek

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s