Turnhout

Belgie. Turnhout, 18 april 2015: . Monument van de gesneuvelde soldaten (foto: René Hoeflaak)

België. Turnhout, 18 april 2015: Madelon -zonder zwaard-, monument van de gesneuvelde Tunhoutse soldaten (foto: René Hoeflaak)

Het zwaard verdween veertig jaar geleden uit haar linkerhand. Toch maakt Madelon op mij nog steeds indruk, daar in het hartje van het Vlaamse Turnhout. Op het Zegeplein.

Want Madelon staat voor zege en overwinning. Madelon eert de  helden van Turnhout, in de grensstreek De Kempen. En dan heb ik het niet over Turnhoutse helden als de schrijver en dichter Jozef Simons. Hij schreef over de ‘grote’ oorlog en De Kempen. Zijn standbeeld staat twee straten verder.Tegenover het beeld van de Bronzen Adhemar, de tweejaarlijkse onderscheiding aan Vlaamse striptekenaars. En ik heb het evenmin over Mieke, de Turnhoutse tienerheldin uit de jaren zeventig. Nog te jong voor een standbeeld. Hoe is het met haar?

Nee, Madelon eert de gesneuvelde Turnhoutse soldaten tijdens de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw. 130 helden uit de Eerste wereldoorlog en 17 uit de Tweede. De namen Wouters, Nuyens en Dierckx zijn oververtegenwoordigd op de heldenlijst van de Eerste Wereldoorlog. Het oorlogsmonument van Madelon werd gerestaureerd in 2003. Maar het zwaar ontbreekt nog steeds.

Turnhout, m idden twintigste eeuw. Standbeeld Madelon met zwaard (bron: forumeerstewereldoorlog.nl)

Turnhout, midden twintigste eeuw. Standbeeld Madelon met zwaard (bron: forumeerstewereldoorlog.nl)

 

Turnhout, België: Standbeeld Jozef Simons (1888-1948) (foto: René Hoeflaak)

Turnhout, België: Standbeeld Jozef Simons (1888-1948) (foto: René Hoeflaak)

Een stukje Paradijs

En hoe is het intussen met Mieke? Die is eigenlijk nooit weggeweest, zo ontdek ik vandaag. Deze week te zien en te horen op het podium van Rusthuis Isabella in Arendonk en haar nieuwste single ‘Een stukje Paradijs’ staat  37 in de Vlaamse Top 50. Tussen Sammy Bergmans en Tamara & Tom. Tot zover Turnhout. De stad van Mieke, Jozef en Madelon.

Station Turnhout, 19 april 2015 (foto: René Hoeflaak)

Station Turnhout, 19 april 2015 (foto: René Hoeflaak)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s