Rotterdam: De Lastdrager

Rotterdam: De Lastdrager, 23 april 2015 (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam: De Lastdrager, 23 april 2015 (foto: René Hoeflaak)

Volgende week is het 75 jaar geleden dat Duitse bommenwerpers de binnenstad van Rotterdam verwoestte. Het in 1953 onthulde en alom bekende standbeeld ‘De verwoeste stad’ van de Russische beeldhouwer Ossip Zadkine wordt gezien als het symbool van de vernietiging van Rotterdam op 14 mei 1940. Zadkine’s Nederlandse collega Han Rehm (1908-1970) voltooide enige jaren eerder ‘De Lastdrager’.

Verhuizing naar de Waalhaven 

‘De Lastdrager’ staat symbool voor de na-oorlogse wederopbouw van Rotterdam en wordt in 1950 onthuld door burgemeester Oud. Jarenlang heeft het beeld een prominente plek aan de gevel van pakhuis De Eersteling op de hoek van de Rijnhaven en de Parallelweg. Langs de metrolijn. Maar door de sloop van het pakhuis begin jaren tachtig verhuist De Lastdrager met baal en al naar de Waalhaven mee met zijn eigenaar havenbedrijf  C. Steinweg. Ver van het centrum. Uit het zicht. Uit het oog en uit het hart, zo lijkt het. Niets blijkt minder waar.

Cadeau aan burgemeester Aboutaleb

Een aantal Rotterdammers werkt intussen jarenlang achter de schermen en in de luwte van de wederopbouw aan een terugkeer van ‘De Lastdrager’ naar de stad. Een moeizaam proces. De moed zakt in de schoenen. Tot eind vorig jaar. Als directeur Ulf Boll van Steinweg een replica van ‘De Lastdrager’ cadeau geeft aan burgemeester Aboutaleb en het stadhuis contact opneemt met Siebe Thissen van het Centrum voor Beeldende Kunst, één van de stille krachten achter de genoemde schermen. De rest is geschiedenis. Op 13 november 2014 wordt de jongere tweelingbroer van  ‘De Lastdrager’ op de Wilhelminapier onthuld door burgemeester Aboutaleb. Naast de bouwput van de torens Havana en Boston, net als ‘De Lastdrager’ zelf, symbolen van de Rotterdamse wederopbouw Een passende plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s