Kopenhagen

Kopenhagen, Christianshaven; Torpedohallen (foto: René Hoeflaak)

Carlsberg en Maersk zijn twee van de grootste bedrijven van Denemarken. Carlsberg  trakteerde de stad Kopenhagen op een standbeeld, Maersk op een Operagebouw. Een ietwat toeristische maar zeker aan te raden rondvaart leidt ons langs de vele traktaties aan maar vooral van Kopenhagen. Voordat we na een uur de haven van Nyhavn weer binnenvaren zien we aan de oevers van de Kopenhaagse haven ene David waken over het Vestindik Pakhuis.  In 1896 schonk bierbrouwer Carlsberg de stad een replica van de echte David, het standbeeld van Michelangelo. De belangstelling voor David is aanzienlijk minder dan die voor de Kleine Zeemeermin.

Kopenhagen; Replica David aan Larsen Plads (foto: René Hoeflaak)

Vanaf 2005 kijkt David ook uit over het Operagebouw in Christianshaven. Ook dit gebouw is een geschenk. De gulle gever was dit keer Arnold Maersk, zoon van de oprichter van de Maersk groep. Uit liefde voor architectuur en kunst betaalde Maersk de bouwsom van 335 miljoen Euro uit eigen zak. Hij eiste daar wel enige inspraak voor terug. En dat leverde nog al eens spanningen op met de architect, Henning Larsen. De discussie over het wel/niet het aanbrengen van bladgoud leidde uiteindeliijk tot een conflict met de architect, Henning Larsen, die zich vervolgens terugtrok. Enkele straten verderop staat “Torpedohallen”, een project van één van de invloedrijkste Deense en internationale architectenburo’s Vandkunsten. Het appartementencomplex is een omgebouwd Torpedogebouw en overkapt een binnenhaven. De Denen blijken onverzadigbaar. Want alsof het niet genoeg was, bouwde Kopenhagen in 2008 een nieuw Theatergebouw, Skuespilhuset, als aanvulling op het Operagebouw.

Skuespil Huset, Kopenhagen (foto: René Hoeflaak)

Gebouwen, standbeelden, architectuur, duikboten en havens zit de Denen in de genen. Niet voor niets is Koning Christian IV één van de bekendste en geliefde Deense koningen. Architectuur was zijn hobby en dat is te zien. Tijdens zijn koningschap van 1588 tot 1648 liet hij het Rosenberg paleis, de wijk Nyboder (zie mijn laatste post) en de wijk Christianshaven – naar Amsterdams voorbeeld- bouwen. Op bijna iedere hoek van de straat staat wel een gebouw, paleis of toren van Christian. Ook in Duitsland en Noorwegen (Oslo) staan kastelen en paleizen op naam van Christian IV.  Het is niet moeilijk om een beeld te krijgen van Christian IV of zijn nakomelingen. Overal duiken standbeelden van een Christiaan op in het straatbeeld van Kopenhagen. Uiteraard te paard.

Kopenhagen; Standbeeld Christian X (1912-1947) aan de Store Kongensgade (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s