Antwerpen (3)

De afgelopen jaren berichtte ik regelmatig over en vanuit Antwerpen. Pas gisteren maakte ik aan de Suikerrui voor het eerst kennis met de Buideldrager. Het was vooral de tekst “Arbeid Vrijheid” die mijn aandacht trok. De Buideldrager is het vrijheidsbeeld van Antwerpen.

Antwerpen, Suikerrui; De Buideldrager (foto: René Hoeflaak)

Vrijheidsbeelden rondom 9/11. Dat levert altijd wel een stukje tekst op. Bij de onthulling in september 1950 noemde burgemeester Lode Craeybeckx het beeld een symbool van Antwerpse fierheid. De Buideldrager vertegenwoordigt immers de dappere havenarbeider die tijdens het Duitse bombardement van Antwerpen bleef doorwerken. Vanaf de onthulling van het beeld is de Buideldrager (ontwerp: Meunier Constantin) een verzamelplaats van demonstraties, bijeenkomsten, actiegroepen en protesten. Vaak gelijktijdig met raadsvergaderingen in het naastgelegen stadhuis aan de Grote Markt. Links,  rechts, arm, rijk, blank, zwart, rood, wit, Het Vlaams Belang, communisten, vakbonden. Wie demonstreert in Antwerpen, demonstreert aan de Suikerrui. De Buideldrager is met recht een symbool van de vrijheid. Vorig jaar verzamelde de anti-kapitalistische beweging “Stop Armoede nu” weken achtereen bij de Buideldrager. Eerder deze zomer demonstreerde de anti-racistische beweging SOS 2060 tegen het bovenmatig intrekken van nachtvergunningen aan Afrikaanse caféhouders door de gemeente Antwerpen. Op vijf meter van de Buideldrager hangt een aanplakbiljet met de tekst; “It all begins 10.9.11“. Wat blijkt, Antwerpen heeft er sinds gisteren (10.9) weer een nachtclub bij, The Mansion. Het intrekken van nachtvergunningen geldt dus niet voor iedereen. Integendeel. Nieuw tijdperk of niet. De Buideldrager is er bij.

Aanplakbiljet aan de Suikerrui in Antwerpen, 10 september 2011; Tijden veranderen (foto: René Hoeflak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s