Rotterdam: kilometer duizend

Rotterdam, Maaskade; Kunstobject “Mobile” aan de oevers van de Maas, een tak van de Rijn (foto: René Hoeflaak)

Vorige week berichtte ik over twijfel over de juiste tijd. Vorig jaar was er twijfel en discussie over lengte. In dit geval, de lengte van De Rijn. De langste rivier van Europa zou negentig kilometer korter zijn dan de lengte zoals vermeld in bijvoorbeeld studieboeken en encyclopedieën. In een artikel in NRC Next van 29 maart 2010 beweert de Keulse wetenschapper Bruno Kremer dat het ergens rond 1960 is misgegaan. Volgens Kremer heeft iemand de getallen 1.320 en 1.230 door elkaar gehaald met een kettingreactie tot gevolg.

Oktober 2011; Het duizend kilometerbord aan de kademuur op de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam. Op de achtergrond zien we “Mobile” (foto: René Hoeflaak)

oor kilometer duizend moet je naar het Noordereiland in Rotterdam. Althans, voor het duizend kilometerbord. Want wat is nog zeker? Een simpele rekensom leert dat de resterende afstand naar de Noordzee (Hoek van Holland?) dan 230 kilometer zou moeten zijn, hemelsbreed hooguit 25 kilometer van Rotterdam. Hoe zit dat nu precies? Het juiste antwoord heb ik nog niet kunnen vinden.

Dik Box

Mogelijk begint de telling al bij de ontspringing van de Voor-Rijn? Een bewegende afstand en een mobiele lengte. Dat is een mooi bruggetje naar “Mobile”, het kunstobject uit 1985 van Dik Box, op enkele meters van het duizendste kilometerpunt. In 1980 verzamelden lezers van dagblad het Vrije Volk fl. 40.000,00 bijeen voor een monument ter herinnering aan de oude Willemsbrug. “Mobile” is een kinetisch object. Bij kinetische objecten staat de beweging centraal, zo lees ik op Wikipedia. Net als de lengte van de Rijn. Een Rijncruise stijgt met stip op mijn verlanglijstje. Al is het alleen maar om kilometers te tellen.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

4 replies

 1. Hey Rene, is dat niet het bordje van kade nummer 1000?

  Ik ben van de zomer helemaal de Rijn langs gereden. Tot aan het ‘begin’. Ik heb ook de kilometerteller van mijn motorfiets gefotografeerd aan het begin en aan het eind. Op mijn teller is de Rijn zo’n 1284 km lang. Het zal misschien een kilometertje schelen. Ik heb gemeten tot aan het plaatsje Reichenau in Zwitserland, waar de Rijn zich splitst in Boven- en Beneden Rijn.

  Foto’s zijn te vinden op mijn facebookpagina’s…

  Like

 2. Hallo Rene,

  Ik lees je bericht nu pas, volgens mij geven die km-borden het bevaarbare aantal km van de Rijn weer en niet de totale lengte van de rivier.

  Groet, H

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s