Rotterdam: Koffie en Ambacht

Eind 2013 opende Lies Klaus met haar man Gilbert van Drunen de Wijnbar Koffie en Ambacht in de Rotterdamse Wijk Charlois. In een voormalige reptielenwinkel aan de Ebenhaëzerstraat  Vijf jaar later is Koffie en Ambacht uitgegroeid tot een muziekbar met een podium met een afwisselende en regelmatige programmering. Met ‘verkennende’ muziek aldus Lies. Met artiesten van ver weg en dichter bij. Vorige maand sprak ik in Koffie en Ambacht met Lies Klaus.

Rotterdam: Lies Klaus van en in Wijnbar Koffie en Ambacht (foto: René Hoeflaak)

Reptielenwinkel

Lies: ’De muziekbar met het podium  is eigenlijk organisch ontstaan. Wij wonen aan de overkant en organiseerden in ons atelier beneden in ons huis al mini prive optredens.  Toen deze ruimte-  een voormalig reptielenwinkel en een  feestkledingwinkel voor dames- in 2013 leegkwam, roken we onze kans om het te gaan huren’ aldus Lies.  De naam Koffie en Ambacht is te herleiden naar het oorspronkelijke plan, namelijk een ontmoetingsplaats met koffie- en taart met daarbij de handwerkplaats van Lies. ‘Meubels lijmen en koffie en taart verkopen bleek echter geen goede combinatie’ zo vervolgt Lies. En zo werd het plan langzaam gewijzigd in een koffiebar met zo nu en dan een optreden. ‘Met een evenementen drankvergunning’ voegt Lies er aan toe

Rotterdam, Koffie en Ambacht, augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

Slowaakse wijnen

Het aantal optredens nam toe, de drankvergunning werd permanent en steeds meer bezoekers wisten de weg naar Koffie en Ambacht te vinden. Voor een bakje koffie, een van de vele speciale biertjes, een door Lies zelf gekookte maaltijd, de muziek of een optreden. ‘Maar ook voor het proeven van Oost-Europese wijnen uit landen als Slowakije, Roemenië , Georgië en Hongarije, daar waar wij ons 2e huis hebben. Dat verklaart ook de toevoeging van Wijnbar voor Koffie en Ambacht’ aldus Lies .

Stille getuigen

Wijnbar Koffie en Ambacht is niet alleen een plek om te luisteren en te proeven maar ook om te kijken. Het hangt vol met posters, relikwieën, elpees, teksten en voorwerpen. ‘Stille getuigen van de geschiedenis. Bezoekers nemen overal vandaan van alles mee’ volgens Lies. De programmering van de artiesten doen Lies en Gilbert zelf en samen. Zoals ze bijna alles zelf doen in Wijnbar Koffie en Ambacht. Van het maken van de posters, de aankondiging van de artiesten, het schenken van drank tot en met het koken en serveren van een maaltijd.

Indiase violisten

We zijn een eigenzinnige muziekbar die graag een ander geluid wil laten horen. Noem het verkennende muziek uit divers windstreken van de wereld ’ aldus het antwoord van Lies op mijn vraag hoe zij Koffie en Ambacht zou omschrijven. ‘We zijn voortdurend aan het pionieren en experimenteren. We hadden hier onlangs nog twee Indiase violisten’. Trots vertelt Lies dat steeds meer buurtbewoners Koffie en Ambacht bezoeken. ‘Jong en oud en van alle culturen, een afspiegeling van de wijk’. 

Rotterdam, Koffie en Ambacht, augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

Het verhaal van Koffie en Ambacht is die van handwerkplaats naar pionierende muziekbar. Mijn laatste vraag aan Lies gaat dan ook over de toekomst en de ambitie. Het antwoord is passend bij de hele ambiance van  en in Koffie en Ambacht‘ Stiekem hopen we dat Gilbert en ik hier als ‘ouwetjes’ onze oud dag kunnen slijten’

NB: Wijnbar Koffie en Ambacht is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 14-21 uur en op vrijdag en zaterdag van 14-23 uur.( met een uitloop als het druk en gezellig is’). Adres: Ebenhaëzerstraat 52 A , Rotterdam.  Voor de programmering en andere gegevens zie verder ook de website van Koffie en Ambacht

Rotterdam, 6 september 2019: Eugene Chadbourne op het podium in Koffie en Ambacht (foto: René Hoeflaak)

 

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s