Rotterdam: Kop van Zuid/Entrepot

Februari 2011: de wandelserie “Het Rijk van Feijenoord“, uitgegeven door de Rotterdamse deelgemeente telt negen wandelroutes door de deelgemeente. Vandaag wandel ik route drie, “Kop van Zuid/Entrepot” .

Rotterdam, Oorlogsmonument Loods 24, vanmiddag (foto: René Hoeflaak)

Ik begin de route bij het grasveld van oorlogsmonument Loods 24, aan de Eric Kropstraat. Eerder schreef ik op deze blog al over dit monument, dat op 30 juli 1999 werd onthuld door burgemeester Ivo Opstelten. Vanaf deze plek werden vele Rotterdamse joden in de Tweede Wereldoorlog op transport gezet naar Duitsland om nooit meer terug te keren. Vijf minuten later wandel ik langs Hotel Pincoffs aan de Stieltjesstraat, vroeger douane- en belastingkantoor. Het gebouw uit 1879 is één van de vijf gebouwen op de lijst van Rijksmonumenten op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Februari 2011: Rotterdam, Stieltjesstraat; Nu Hotel Pincoffs, vroeger Douane – en belastingkantoor (foto: René Hoeflaak)

Voorzitter Feijenoord

Vijftig meter verderop is café Escape. Honderd jaar geleden café Van Leerdam. Gerard van Leerdam was de eerste voorzitter van Feijenoord. En dan niet van deelraad maar van de voetbalclub :-). Vroeger was het Stieltjesplein één van de belangrijkste en sfeervolste (uitgaans)pleinen en ontmoetingsplaatsen van Rotterdam. Nu het tegenovergestelde. De gebouwen rondom het plein worden langzaam afgebroken. De jaarlijkse Zundapp meeting op of rond Koninginnedag is nog wel steeds op het Stieltjesplein.

Om de hoek van het plein, op de Rosestraat, staat het voormalige stationsgebouw van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM). Tussen 1906 en 1957 het begin- en eindstation van de tramlijn naar Zuid-Beijerland en Spijkenisse. Bijnaam van de tram; “Het Moordenaartje“. Er gebeurde veel ongelukken met de tram. Nu is hier de huisartsenpraktijk van Dr. Jansen.

Rotterdam, Rosestraat; Het voormalige tramstation. Nu de ingang van huisartsenpraktijk Jansen en fysiotherapie Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Langs het pakhuis De Vijf Werelddelen (ook een Rijksmonument) gaat de wandeling verder over de Cargadoorskade. Volgens de routebeschrijving woont hier Martin Lodewijk, één van de bekendste striptekenaars van ons land. Zo is en was hij onder meer de geestelijk vader van Agent 327, ofwel Hendrik IJzerbroot, tekenaar in de PEP en het AD en de oprichter van de Eppo. Een geheim agent op de Kop Van Zuid, niet ver van “Het Moordenaartje“. Dat vraagt om nader onderzoek!!  Zie ook : http://www.lambiek.net/aanvang/lodewijk.htm De Cargadoorskade gaat over in Stootblok. Daar is ook de Peperklip, één van de bekendste gebouwen uit het begin van de jaren tachtig. Architect Carel Weeber (1937) ontwierp naast de De Peperklip ook het metrostation Spijkenisse en gevangenis De Schie. De Peperklip telt 589 woningen.

Rotterdam, Pincoffsplein 5 februari 2011; De Peperklip (foto: René Hoeflaak)

Bij het Albeda college is het keerpunt van de wandeling. Voorbij het Spoorweghavenpark, steek ik de Vuurplaat over in de richting van het W.G. Witteveenplein. Op 20 november 2003 plantten vier kunstenaars hier een zestig jaar oude boom., in het kader van kunstproject Time Warp. De bedoeling was om vier keer per jaar een foto van de boom te maken. De boom droogde uit na de hete zomer van 2006 en werd gerooid in 2007. De herplanting, een nieuwe Liquidambarboom oogt wat grieperig. Maar ja, dat heerst. Laat de lente maar komen. Zie ook: www.witteveenplein.com/

De “nieuwe”boom van het WG Witteveenplein in Rotterdam Zuid (foto: René Hoeflaak)