Antwerpen (2)

Antwerpen, De Kameeldrijver (foto: René Hoeflaak)

Koninginnedag in Nederland is een “gewone” 30 april in België. Maar wat is “gewoon”? Op de Keyserlei in Antwerpen lijkt het eigenlijk altijd wel Koninginnedag, zeker op een zonnig zaterdagmiddag als gisteren. Ons hotel ligt op nog geen dertig meter van het gerenoveerde Centraal Station en het Koningin Astridplein dat onder meer grenst aan Chinatown. De “Kameeldrijver” waakt sinds 1901 vanaf de gevel bij de ingang van Antwerpen Zoo over het Astridplein. Het beeldhouwwerk is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van dierenbeeldhouwer Josuë Dupon (1864-1935). Dupon wilde met de Kameeldrijver, het harmonisch samenleven tussen mens en dier uitbeelden.

Feng Shui in Antwerpen

Harmonie staat centraal op het Astridplein. Zo werden vorig jaar elf Chinese arbeiders uit Tianjin ingevlogen om de ingangspoort van Chinatown te restaureren. De Pagodepoort werd volgens de bouwtechnieken en met rituelen van de Feng Shui filosofie gedecoreerd. De Feng Shui filosofie richt zich op harmonie tussen mens en omgeving. De gemeente Antwerpen betaalde € 22.000,00 bij.

Antwerpen gisterenavond: Tram 12 verlaat Chinatown via de Pagodemuur. (foto: René Hoeflaak)

Maar de harmonie op het Astridplein wankelt. Eerder deze week moest de politie namelijk op en in de omgeving van het plein in aktie komen om rivaliserende Antwerpse supporters van FC Barcelona en Real Madrid uit elkaar te houden. Vrijdagochtend werd een juwelier op hoek Keyserlei/Astridplein overvallen en gisteravond vond vlakbij het plein een schietpartij plaats met twee dodelijke slachtoffers. Hoe anders was de harmonie nog twee jaar geleden. Op 14 juni 2009 organiseerde de Zoo op het plein een Baby-borrel ter ere van de geboorte van babyolifantje K. Welk dier gaat Antwerpen, na de draak, de olifant en kameel inzetten om de rust terug te brengen op het Astridplein?

Antwerpen, Astridplein gisteren; Weinig Oranje op 30 april (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s