Den Haag-Voorburg-Zoetermeer

Straatnaambord Nieuweveensepad op de grens tussen Den Haag en Zoetermeer, langs de A12 (foto: René Hoeflaak) 

Met de trein van A naar B en vervolgens van B naar A terugwandelen. Een verschijnsel dat bijna niet is uit te leggen; zeker niet in het buitenland. Het is ook een typisch Nederlands verschijnsel. Aan het eind van de ochtend stappen wij vandaag op station Zoetermeer De Leyens op de Randstadrail, stappen uit op station Den Haag Centraal om vervolgens weer terug te wandelen naar beginpunt Zoetermeer De Leyens. Alsof we niets beter te doen hebben. De terugwandeling duurt uiteindelijk bijna vijf uur, inclusief een korte stop bij Bowlingcentrum Westerpark in Zoetermeer. We lopen bijna twintig kilometer door Den Haag, het oude centrum van Voorburg en Zoetermeer.

Voorburg, vanmiddag; Huize Swaensteyn uit de zestiende eeuw. Nu raadshuis. Vroeger gevangenis, rechtzaal en herberg (foto: René Hoeflaak)l,

Voor ons gevoel zijn er maar twee wegen tussen Den Haag en Zoetermeer; De Laan van Nieuw Oost-Indië (in Voorburg verandert de naam in Nieuw Oosteinde) en het Nieuweveensepad, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het pad begint bij het kanaal Zuidvliet bij Voorburg en kronkelt zich onder de A4, langs het ADO DEN HAAG Kyocera Stadion en de A 12 naar het Westerpark in Zoetermeer. Het Nieuweveensepad bewandel je niet voor je plezier of de vanwege de fraaie natuur. In de omgeving van het stadion hangt aan bijna iedere lantaarnpaal een camera, het pad is omring door snelwegen, weinig afwisselend en de ANWB richtingborden voor fietsers, langs het pad, zijn slecht voor het moraal.

Het Nieuweveensepad langs de snelweg A12 in Den Haag (foto: René Hoeflaak)

De afstand naar Zoetermeer verandert namelijk niet of nauwelijks. De rust en de natuur van het Westerpark in Zoetermeer zorgt voor de broodnodige afwisseling. De weinig inspirerende betonnen jungle van Zoetermeer verzwaren de laatste loodjes. De muziektip van vandaag; het wonderschone Walk it Back van R.E.M.

ADO Den Haag Kyocera stadion (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s