Veel herinneringen aan Papendrecht

Kerkbuurt/Vissersbuurt, Papendrecht, 25 juli 2010 (foto: René Hoeflaak)

26 juli 2010: na mijn halfjaarlijkse bezoek aan mijn tandarts in Papendrecht, besluit ik een lange wandeling door het dorp te maken. Een wandeling door Papendrecht brengt een schat aan herinneringen naar boven en vooral ook ideeën. Ik woonde er immers 36 jaar, van 1970 tot 2006. Mijn wandeling begint op de parkeerplaats achter het  notariskantoor aan het Bosch. Op de parkeerplaats was vroeger OJC OMAH voordat het in 1982 verhuisde naar de Lange Tiendweg. Vele uren bracht ik door in OMAH.

The Nits en Solution

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was OMAH niet alleen een begrip in Papendrecht maar ook ver daarbuiten. Welke (Nederlandse) band trad er in die tijd niet op? Van Doe maar tot en met Solution en The Nits, van Noel Redding (ja, uit de band van Jimi Hendrix) tot en met Split Enz., de voorloper van Crowded House. Wellicht ga ik een aparte pagina/rubriek wijden aan de geschiedenis van OMAH. Dus wie zijn of haar herinneringen wil delen?

Pontonniersweg Papendrecht 25 juli 2010: in de jaren zeventig/begin jaren tachtig stond op deze plaats Jongerencentrum OMAH, een begrip in Papendrecht en daarbuiten (foto: René Hoeflaak)

Ik loop intussen verder over de kade van de Merwede rivier langs de de wijk ’t Zand. Via de Visschersbuurt wandel ik onder de Dordtsche brug door en sta ik even stil bij het huis van de voormalige groenteboer Hubers. Hij kwam begin jaren zeventig ook bij ons aan de deur.

Juli 2010: Vissersbuurt, Papendrecht; Dijkwoning van (vroeger) groenteboer Hubers (foto: René Hoeflaak)

Bij Huys te Merwede denk ik aan de boot Mercurius en de vele uren die ik, als kind, aan het strandje bij het water doorbracht. Dan de wijk de Kooy in. De wijk waar ik opgroeide. Op de Pieter Zeemanlaan sta ik stil bij een hek en een hoopje stenen. Hier stond vroeger “mijn” lagere school, de Jan Ligthartschool. Ik herinner mij nog het honderdjarig bestaan van de school, in 1976 en vooral de meesters van de(r) Kooij en Van Veelen. Mooie naam voor een notariskantoor overigens.

Jan Ligthart School

Het standbeeld bij het schoolplein staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het standbeeld is verdwenen. De sokkel staat nog fier overeind. De aanblik van het overgebleven gruis anno 2010 is mijn herinnering aan een onbezorgde lagere schooltijd onwaardig. Ook een idee om binnenkort verder in de geschiedenis van de JLS school te duiken?  Langs het voormalige IFA veldje (voor insiders!!) stop ik bij mijn ouderlijk huis en vervolg ik mijn weg over de Burgemeester Keijzerweg naar wijk de Oostpolder. Vlakbij de A15 bekijk ik op het Lancasterplein het monument ter nagedachtenis aan de zeven slachtoffers van de op 21 juli 1944 neergeschoten Engelse Lancaster bommenwerper.  Het monument is op 21 juli 2004 onthuld. Ook hier wil ik binnenkort verder aandacht aan besteden.

Juli 2010: van de Jan Ligthartschool in Papendrecht is niet veel meer over; Alleen de sokkel van het standbeeld herken ik nog (foto: René Hoeflaak)

Papendrecht, Lancasterplein; Monument ter nagedachtenis aan zeven verongelukte jonge Britten en Australiërs (foto: René Hoeflaak)

Sterflat en Oostpolder

Door sportpark Oostpolder en langs het hoofdveld en kantine van VV Drechtstreek (dit jaar lidmaatschap opgezegd) wandel ik langs de “zuivering” en de Sterflat door de  Edelweisslaan. Ik neem op het Bosch (of zeg je aan?) nog enkele foto’s van het ouderlijk huis van mijn moeder en de plaats waar ooit de kapperszaak van mijn opa heeft gestaan. De (afscheidings)muur van de tuin staat er nog. Met een gevoel van nostalgie keer ik terug naar Rotterdam. Een ochtend vol  herinneringen. Maar ook vol met ideeën en inspiratie om in deze weblog meer aandacht te schenken aan mijn jeugdherinneringen aan Papendrecht. Wordt dus vervolgd.

Juli 2010: het hoofdveld van voetbalvereniging Drechtstreek in Papendrecht, gezien vanuit het sportpark Oostpolder (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

8 replies

 1. Hallo René,
  wat een goed initiatief om OJC Omah te gaan herinneren op je blog. Er zijn vast Heel Veel foto’s, en nog meer fantastische herinneringen.

  Like

 2. Jeetje René……nostalgisch inderdaad, maar waarom niet even aan de overkant van de Drechtstreek een bak koffie gehaald? Wij kijken dagelijks op de velden en denken aan die goede oude tijd :p
  Marcel tipte je en zo kom ik hierop…
  Binnenkort weer eens een uitsmijtertje@Rdam???

  Like

 3. Om maar n oud cliché te gebruiken: rete cool en gaaf! Als je op de extended tour gaat, denk ff aan Tuxedo (waar Rick de Leeuw vd Kecks “boss” Edwin Karten ooit ’n Jonge Blonde God noemde …) en De Bav waar ’t naborrelen tot cultuur werd verheven

  Like

 4. Dag René, leuk om je verhalen te lezen. Ik was een klasgenoot van je op de Jan Ligthartschool, een meisje met staartjes…Vele groeten, Myra.

  Like

 5. is er ook iemand die een repro heeft van de foto van het panorama van Papendrecht? Welke in een groot Rotterdams e winkel op de muur geprojecteerd was?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s