San Antonio, Texas: Fiesta

Begin april 1836 verdedigden tweehonderd Texaanse soldaten elf dagen lang de ‘prille’ onafhankelijkheid van Texas tegen een overmacht van vijfduizend Mexicaanse soldaten. Een ongelijke en uiteindelijk tevergeefse strijd met een hoge prijs. Alle soldaten vonden de dood.

The Alamo

Middelpunt en symbool van de verloren strijd en het slagveld was de Alamo, een voormalig katholieke missiepost in centrum van de stad San Antonio, anno 2019 met 1,2 miljoen inwoners de zevende stad van de Verenigde Staten. Onder het motto ‘Remember the Alamo’ namen de Texanen enkele weken later wraak en versloegen zij de Mexicanen alsnog na een veldslag bij San Jacinto. Die overwinning betekende de definitieve onafhankelijkheid van Texas. De namen en biografieën van heldhaftige soldaten die sneuvelden bij de slag om The Alamo zijn hier te vinden op de site van Alamo.

25 april 2019:, San Antonio, Texas: The Alamo (foto: Rene Hoeflaak)

The Battle of Flowers

55 jaar later-Texas was inmiddels een van de Verenigde Staten- besloot een groepje vrouwen uit San Antonio spontaan om de gesneuvelde vrijheidsstrijders te herdenken en te vereren met het versieren van fietsen en koetsen en het strooien van bloemen. Een soort van Opzoomer Mee buurtinitiatief die de geschiedenis in is gegaan als ‘The Battle of Flowers’ en de kiem was voor Fiesta, , anno 2019 met 3,5 miljoen bezoekers een van de grootste meerdaagse jaarlijkse festivals van Amerika.

26 april 2019, San Antonio, Texas: The Alamo Plaza maakt zich op voor de parade (foto: René Hoeflaak)

Nose in the butter

Eind april verbleef ik met mijn twee reisgenoten Erik en Richard enkele dagen in San Antonio. Als tijdelijke standplaats in onze muzikale ontdekkingstocht door Texas. Toevallig ook midden in de Fiesta 2019 editie en op enkele honderden meters van The Alamo, het episch centrum van het festival en symbool van de Texaanse onafhankelijkheidsstrijd. Een typisch geval van op het juiste moment op de juiste plaats. Zelf spraken wij de historische woorden :‘we felt with the nose in the butter’

Fiesta

Ieder jaar aan het einde van april staat San Antonio dus in het teken van Fiesta. Een feest dat dus begon als een ludieke straatversiering en nu is uitgegroeid tot een elf daags multi cultureel en kleurrijk evenement met honderden evenementen, optredens, bands, bootparades op de San Antonio River, overal (dans)feesten, pop up restaurants met lokale- en streekgerechten met 3,5 miljoen bezoekers uit alle Verenigde Staten en de gehele wereld zoals wij.

26 april 2019, San Antonio, Texas: parade op de 2e vrijdag van het festival (foto: René Hoeflaak)

26 april 2019: San Antonio, Texas; parade op de 2e vrijdag van het festival (foto: René Hoeflaak)

26 april 2019: San Antonio, Texas; tijdens Fiesta overal (buiten)feesten in de stad zoals bij The Social Spot (foto: René Hoeflaak)

Tweede vrijdag

En met als hoogtepunt de ‘Battle of Flowers Parade’ op de 2e vrijdag van het festival. Een dag waarop San Antonio haar scholen sluit. Met een urenlange parade in het centrum van San Antonio met bloemenwagens, fanfares, ruiters, soldaten, orkesten en sportverenigingen.

Fiesta is gratis toegankelijk en wordt geheel gefinancierd door giften en donaties van particulieren en sponsoring van bedrijven als Toyota, UBER en de warenhuisketen  Macy’s en zonder overheidssubsidie.

26 april 2019: San Antonio, Texas; schoolkinderen houden de wacht bij The Alamo . Fiesta ‘draait’ vrijwel geheel op vrijwilligers. (foto: Rene Hoeflaak)

Mr. Pong 

Dus wie van plan is om naar Texas af te reizen, pak dan als het even kan eind april de Fiesta mee. De Fiesta van 2020 vindt plaats van donderdag 16 tot en met zondag 26 april. En als je toch gaat shoppen, loop dan even naar binnen bij de herenafdeling van Macy’s, op tweehonderd meter van The Alamo, en maak kennis met Mr. Pong en zijn collega Carlos voor een Texaanse aflevering van. ‘Are you being served’.

26 april 2019: San Antonio, Texas; overal bands in de stad tijdens Fiesta (foto: René Hoeflaak)

26 april 2019: San Antonio, Texas; Fiesta, ooit begonnen met simpele bloemversieringen (foto: René Hoeflaak)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s