Interview: Beach Fossils voorman Dustin Payseur

23 april 2019: Austin, Texas, USA: Dustin Payseur op het podium van Mohawk (foto: René Hoeflaak)

27 mei 2019: de Amerikaanse band  Beach Fossils bestaat tien jaar. In die tien jaar bracht de band vier platen uit met een eigen onderscheidend zweverig melodieus indie rock geluid en trekt in het Amerikaanse clubcircuit volle zalen. Voorafgaand aan het optreden van Beach Fossils in de Texaanse hoofdstad Austin sprak ik met oprichter, voorman, zanger, gitarist en Dustin Payseur.

Eigen geluid

Ik luister eigenlijk zelf niet zo vaak naar pop- of rockmuziek’ aldus het antwoord van Payseur op mijn vraag door wie en hoe hij zich laat inspireren bij het schrijven van Beach Fossils songs . ‘Beach Fossils wil immers een eigen geluid maken en dus wil ik mij zo min mogelijk laten beïnvloeden. Dat verklaart waarom ik naar rap en house luister haha. Onze muziek is ook niet echt in een hokje te stoppen. We nemen onze nummers overigens instrumentaal op. De vocalen volgen altijd als laatst’, aldus de 33-jarige Payseur.

Groepsproces

Payseur componeert doorgaans alle Beach Fossils songs zelf. Toch sprak hij in zijn laatste antwoord in de ’wij’ vorm. Want het componeren van de songs van het laatste album ‘Somersault’ was een groepsproces. ‘Dat ging eigenlijk op natuurlijk wijze. We wisselden regelmatig ideeën uit en voor we het wisten was  ons album af. Wat daarbij ook hielp –  en dat sluit aan op bij wat ik zojuist zei- hadden we vooraf geen idee hoe we wilden klinken. Het geluid kwam echt uit ons zelf. We gebruikten ook veel meer instrumenten dan bij eerdere albums’.

New York

‘Het album ‘Somersault’ is gebaseerd op het leven in New York’ aldus Beach Fossils op haar website. ‘We leven en wonen er al jaren, er is zoveel te beleven. We hebben daar ook onze meeste fans. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat ons leven in New York ons en onze muziek beïnvloedt’ aldus Payseur vanaf een luie bankstel in de backstage room van Mohawk, een bekend poppodium in Austin waarover ik later een artikel zal schrijven. ‘Het is sowieso een heel ander album. Veel nummers zijn bijvoorbeeld in fasen geschreven. Soms verspreid over vier jaar’ 

Austin, Texas, USA,, 23 april 2019: drie van de vier bandleden van Beach Fossils . Vln: Anton Hochheim, Dustin Payseur en Tommy Davidson (foto: René Hoeflaak)

Onhandelbaar in Texas

Tijdens ons gesprek toerde Beach Fossils door Texas, ver weg van New York. Mijn vraag hoe hij zijn tournee in Texas ervaart leverde een verrassende ontboezeming op.  ‘Texas is een compleet andere wereld in vergelijking met New York. Met telkens andere indrukken. Zelf ben ik sowieso ook anders op tournee. Zoals  ik ook weer anders ben in de studio of thuis. Hoe ik ben hangt af van de situatie Ik ben telkens iemand anders. Net als onze muziek, laat ik mij niet graag in een hokje stoppen Op dit moment, tijdens deze tournee ben ik bijna maniakaal, destructief en erg druk. Een beetje onhandelbaar. Maar heel anders als thuis’ aldus Payseur, bijna verontschuldigend.

Show in plaats van ruzie

Net op het moment van deze persoonlijke ontboezeming voegen twee andere (nieuwe) bandleden, drummer Anton Hochheim en gitarist Tommy Davidson, zich bij het gesprek en vervolgt Payseur zijn antwoord enigszins verzachtend.  ‘Ik haatte toeren. Er was altijd ruzie met de bandleden. Met deze nieuwe bandleden is de dynamiek heel anders dan bij voorgaande bezettingen. Er is  nu meer focus op de show in plaats van ruzie maken’  Hochheim en Davidson knikten instemmend.

23 april 2019: Beach Fossils op het (buiten)podium van Mohawk in Austin, Texas, USA. (foto: René Hoeflaak)

Europa

Beach Fossils reisde de laatste jaren zo’n beetje de hele wereld af. Van Tokyo tot en met AmsterdamIn 2013 stond de band uit Brooklyn op het podium in het Amsterdamse Paradiso tijdens het London Calling festival. ‘We hebben nu geen plannen om in Europa te gaan toeren. Na deze tournee in Texas gaan we terug naar New York om een nieuwe plaat op te nemen. We brengen het album op mijn eigen label (RH: Bayonet Records) uit en dat heeft als voordeel dat er geen tijddruk is en we dus ook niet weten wanneer we weer gaan toeren’

23 april 2019, Austin, Texas, USA: uitverkocht optreden van Beach Fossils in Mohawk (foto: René Hoeflaak)

Luisteraars in Europa

Ons gesprek besloten we met de vraag of er verschil is in optreden in Amerika of Europa en wanneer de (uitverkochte) show van die avond geslaagd zou zijn. Fayseur. ‘Het verschilt zelfs van staat tot staat, hier in Amerika. In Amerika is het publiek doorgaans energieker, onrustiger en daarom minder respectvol in vergelijking met het Europese publiek.  Daar wordt meer geluisterd.  En vanavond  ben ik eigenlijk pas echt tevreden na de show. Als ik moe, voldaan en bezweet zoals na een sportwedstrijd, een biertje drink. Een heerlijk gevoel’

Zwoele Texaanse avond

Dat moet vast goed gekomen zijn. Enkele uren later bezocht ik op een zwoele Texaanse lenteavond het uitverkochte optreden op het buitenpodium van Mohawk. Een meeslepend optreden met twee voorprogramma’s en voor een enthousiast,  jong en van begin tot eind enthousiast publiek. En na afloop een lange rij voor de signeersessies met de bandleden van Beach Fossils. Dus dat biertje zal best gesmaakt hebben. Net als die van mij na afloop aan de bar.

Noot: dit is de tweede bijdrage van Rene Hoeflaak voor Maxazine over zijn ‘muzikale’ reis door Texas.

NB: dit interview is (binnenkort) ook te lezen op http://www.maxazine.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s