Kockengen en Kamerik

Kockengen, Utrecht, 21 februari 2014: Sloot bij Bijleveld (foto: René Hoeflaak)

Kockengen, Utrecht, 21 februari 2014: Sloot bij Bijleveld (foto: René Hoeflaak)

In de zeventiende eeuw stichtte Nederlanders aan de oostkust van Amerika de stad Breuckelen.  Door de eeuwen heen veranderde de naam Breuckelen in Brooklyn, nu één van  de grootste stadsdelen van New York.  Breuckelen werd vernoemd naar het Nederlandse dorp Breukelen. Bij het station van Breukelen stap ik in een buurtbus naar Kockengen, het Luilekkerland van de provincie Utrecht. Want zoals  de naam Brooklyn zich verhoudt tot Breukelen, zo verhoudt Kockengen zich voor Cocagne. En wie in Frankrijk Cocagne zegt, zegt Luilekkerland. In negen minuten reis ik van Brooklyn naar Luilekkerland. Achter bushalte de Dreef loop ik nog een klein rondje rondom de Maria Hemelvaartkerk. Vijfhonderd jaar geleden zouden zich hier wonderbaarlijke genezingen hebben voorgedaan. Ik beperk mij tot een kort rondje. Want voor zover ik weet, valt er op dit moment bij mij niets te genezen. Gelukkig maar. Maar je weet maar nooit. Na het korte rondje om de kerk betreed ik de eerste van de vele stiltegebieden rondom en tussen Kockengen, Kamerik en Portengen. In ruim drie uur ‘neem’ ik maar zes bochten.  Maar welke bocht ik ook neem, telkens weer wandel ik over de Hollandse Kade. Aan de kilometers lange dijken en kades rondom polders als Gerverscop komt maar geen einde.

Harmelen/Kockengen, provincie Utrecht: Het Kortjaksepad leidt onder het spoor door naar Breukelen (foto: René Hoeflaak)

Harmelen/Kockengen, provincie Utrecht: Het Kortjaksepad leidt onder het spoor door naar Breukelen (foto: René Hoeflaak)

Kortjaksepad

En dan ineens sta ik bij het Kortjaksepad, aan het begin van de Rodendijk. Ik denk aan zondag. Maar het is vrijdag. Na de Rodendijk, volgt de Wagendijk,  het Bijleveld en de Voorstraat. In café de Voorstraat kijk ik naar Kramer, Blokhuisen en Verweij. Dan maar de volgende bus. Van Luilekkerland naar Brooklyn.

Kockengen, Wagedijk (foto: René Hoeflaak)

Kockengen, water langs de Wagendijk. Broedgebied en gesloten voor wandelaars tussen 1 april en 1 juli.  (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s