Taalcoach

Vanaf vandaag ben ik iedere week beschikbaar als vrijwillig taalcoach bij Community Peperlink in het Peperklip gebouw in Rotterdam Zuid, deelgemeente Feijenoord.  Elke maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 help, coach en ondersteun ik Rotterdammers met de Nederlandse taal. Waarmee en hoe bepalen we zelf ter plekke en is afhankelijk van de vraag en samenstelling van de groep. Zo lang het maar voor elkaar, door elkaar en met elkaar is. Nieuw voor mij, nieuw voor belangstellenden, gasten, geïnteresseerden en de bezoekers van Peperlink. Wennen dus. En daarom leerzaam,  interessant, nuttig en nu al inspirerend.

Rotterdam, 17 februari 2014: Gebouw Peperlink aan de Vuurplaat in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 17 februari 2014: Gebouw Peperlink aan de Vuurplaat in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

‘Mag ik jij zeggen?’

Zoals gezegd, vanochtend de eerste inloopsessie. ‘Mag ik jij zeggen?’ is één van mijn eerste vragen aan twee aardige en gemotiveerde dames. Een prima vraag als ijsbreker, voor ons alle drie. Want wie spreek je aan met U en wie met Jij en vooral waarom en wanneer. En dan de koffie? Koffie die ik drink uit deze beker en niet uit die beker. Samen nemen we de koppen van de krant van vandaag door zoals ‘HSV stuurt trainer Van Marwijk naar huis’. Ofwel naar huis sturen is ontslagen worden. Want in het Nederlands kan je naar huis sturen zonder auto te rijden. En is het doorgaans dus niet fijn als je door je werkgever naar huis wordt gestuurd. Over sturen gesproken. Even later spreken we – waarom weet ik niet meer- over mannen- en vrouwenberoepen.  Over chauffeur en chauffeuse, onderwijzer en onderwijzeres, boer en boerin en piloot en pilote. Maar een dokter is en blijft een dokter. De Nederlandse taal is een boeiende taal. Zoals gezegd de maandagochtenden als Taalcoach zijn nuttig, leerzaam en nu al inspirerend. In alle opzichten. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s