29 juli 2012: puur natuur. Al vierduizend jaar lang. Het Naardermeer is één van de weinige natuurlijke wateren van Nederland. Zevenhonderd jaar geleden greep de mens in en ontstonden de eerste dijkjes. Ruim honderd jaar geleden had de gemeente Amsterdam plannen om het natuurgebied te gebruiken als vuilstortplaats. Uit protest hiertegen ontstond de Vereniging Natuurmonumenten die zich destijds voor € 70.000,00 in de schulden stak om het gebied te kopen en te behoeden tegen de mens.
Honderd jaar later was het geen vuilstortplaats maar een snelweg die het Naardermeer bedreigde. Ook deze aanval werd afgeslagen. Gisteren wandelde ik een rondje van bijna vier uur om het meer. De afwisselende NS wandeling van bijna 20 kilometer begint en eindigt bij station Naarden-Bussum. Het natuurgebied rondom het Naardermeer is niet alleen een natuurlijk monument. De tocht vertelt ook het verhaal van Nederland.
Fort Uitermeer:
Op de Meerkade, een zeventiende eeuwse dijk, passeren we een voormalig stoomgemaal”, de “Fabriek”. Een stoomgemaal en een dijk, Hollandser kan het bijna niet. Net als Fort Uitermeer. Het Fort heeft sinds vorig jaar een horecabestemming. Eeuwenlang was het fort een verdedigingsbolwerk tegen de oprukkende vijand. Als onderdeel van de Oude Waterlinie tegen de Fransen en in de Nieuwe Waterlinie tegen onder meer de Duitsers en zelfs de Russen. Want tijdens de Koude Oorlog was het fort nog in gebruik als munitiedepot. Fort Uitermeer is ook het keerpunt van de wandeling. Wind tegen wordt wind mee. Net zoals vierduizend jaar geleden.

Juli 2012: Fort Uitermeer bewaakte de sluis tussen de Vecht en de Gravelandse Vaart. (foto: René Hoeflaak)
Categorieën:Stad en land
L.S.,
Kunt u bij de recentie over het Fort bij het Naardermeer het woord mInutie in mUnitie veranderen!
Met vriendelijke dank en groet
M.Vos te Den Haag
LikeLike