Paramaribo: Het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika

Februari 2011:  Suriname, Paramaribo; De Sint Petrus en Paulkathedraal (foto: René Hoeflaak)

Februari 2011: de binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO . Eén van de opvallendste gebouwen in die binnenstad is de Sint-Petrus en Paulus Kathedraal. De kathedraal aan de Henck Arronstraat werd gebouwd rond 1884 en geldt als het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika.

Peerke Donders

De in 1982 zalig verklaarde Tilburgse priester Peerke Donders ligt in de kathedraal begraven. De kathedraal raakte, zoals zoveel houten gebouwen in de binnenstad, in verval. Onder meer door de vele termieten en de vochtige tropische weersomstandigheden. Na een sluiting van bijna 22 jaar werd de kerk in november 2010, na een bijna drie jaar durende renovatie heropend. Een succesvolle renovatie, zo zag ik onlangs – februari 2011- met eigen ogen. De herstelwerkzaamheden zijn onder meer betaald door een gift vanuit het Europees Ontwikkelingsfonds.

De Surinamers zijn trots op hun kathedraal. De uitdaging is nu om die trots te vertalen in niet alleen zorg en hoop maar ook in zorg en gestructureerd en planmatig onderhoud. We houden het in de gaten 🙂 NB: Dit bericht en vele andere berichten over Suriname is vanaf maart 2013 ook te lezen op Groenroodwit.nl

Paramaribo, februari 2011: aan de rand van de binnenstad. Het in 2008 onthulde standbeeld van Henck Arron, de voormalige premier van Suriname (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s