Interview: Nanne Walda

De laatste jaren beleven we vele plezierige en smakelijke avonden in Tapasbar Terra  in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. En iedere keer verlaten we het restaurant aan de Posthumalaan met dezelfde vier woorden; “Tot de volgende keer”. Tijd voor een gesprek met de man achter Tapasbar Terra, Nanne Walda.

Rotterdam; Tapasbar Terra (foto: René Hoeflaak)

Nanne Walda (55) is niet alleen eigenaar van Tapasbar Terra. Hij  is vooral ook actief in “catering” achter de schermen. Zo exploiteert Nanne de artiestenfoyer van het Nieuwe Luxor Theater, samen met zijn echtgenote Janneke en die van de Rotterdamse Schouwburg. Daarnaast “runt” hij vanuit een oude slagerswinkel een Crew Catering bedrijf dat de “backstage” catering verzorgt bij evenementen, voorstellingen en concerten zoals de Vrienden van Amstel Live en De Week van het Metropole.

We spreken elkaar in Tapasbar Terra. Nanne neemt een slok koffie en vertelt over zijn eerste kennismaking met het horeca vak.“ Daarvoor moeten we terug naar de jaren
tachtig. In mijn vrije tijd organiseerden mijn toenmalige compagnon en ik feesten in HAL 4 en andere evenementen. Daarnaast pachtten wij, naast ons gewone werk, het even verderop gelegen café Tom Tom”
 zo vertelt Nanne. “Omdat dit niet langer was te combineren met mijn werk, zegde ik mijn baan op. Vervolgens bood Radio Rijnmond Café zich aan”.

De jaren daarna was Nanne als horecaondernemer actief met diverse opeenvolgende Rotterdamse restaurants zoals Hoezo en Eten. Na een turbulente periode kwam het cateren op zijn pad, in het bijzonder de catering van artiesten zoals bij het Utrechtse
Beatrixtheater en het Haagse Circustheater. “Nadat we in 1993 waren gestopt  met het Beatrixtheater, startten wij een jaar later met de artiestenfoyer van de Rotterdamse Schouwburg ” zo vervolgt Nanne. “Na zeven jaar Rotterdamse Schouwburg werden wij in 2001 ook gevraagd voor de artiestenfoyer van het Nieuwe Luxor Theater”  Tapasbar Terra volgde in 2003. “De ruimte onder de artiestenfoyer stond al twee jaar leeg en de ramen waren dichtgeplakt. In eerste instantie begonnen we als eetcafé. Later stapten we over op specifiek Tapas in combinatie met theaterbezoek. Er was in die tijd verder niets te beleven in de omgeving. Dat is nu wel anders”

Je hebt inmiddels een naam opgebouwd als Crew Cateraar. Wat is jouw formule?  “Geen beperking in bedieningstijden, kennis van en interesse in de wensen van je gasten en variatie. Door de jaren heen heb ik een goede band met mijn gasten opgebouwd. Onze gasten, doorgaans artiesten, voelen zich op hun gemak en willen achter de schermen graag ongestoord zichzelf kunnen zijn. Zo spreek ik met mijn medewerkers nadrukkelijk af om geen foto’s te nemen”

Tapasschotels in Tapasbar Terra (foto; René Hoeflaak)

Over medewerkers en gastvrijheid gesproken. De collegialiteit en vrolijkheid onder de medewerkers van Tapasbar Terra, valt mij in positieve zin op.  Linda, Kathleen, Nanda, Sabine of wie dan ook; Druk of niet druk, er is altijd tijd voor een persoonlijk praatje etc. etc. Hoe selecteer jij je personeel?   “We werven niet actief met advertenties of iets dergelijks. Alle twintig medewerkers zijn via bekenden of familie in ons bedrijf  komen werken. De selectie gaat eigenlijk vanzelf. We hebben een hechte band. We kunnen op elkaar aan.  Ik kan met een gerust hart op vakantie”

In deze crisistijd heeft de horeca het moeilijk. Mensen hebben minder te besteden. Hoe ervaar jij dit?  “Het klopt dat de horeca het niet makkelijk heeft. Gelukkig hebben wij ons risico gespreid over het Tapasrestaurant, de artiestenfoyers en de Crew Catering en hebben wij daarom minder last van de financiële crisis. Maar we moeten wel creatief blijven, temeer er in de zomer geen voorstellingen zijn. Van de slchte zomer hebben we evenmin last gehad. We hebben immers geen terras meer

Over terras gesproken. Het Terras aan de Rijnhaven was van korte duur. De ligging was echter uniek. Komt het terras nog terug?  “Daar denk ik nog over na. Misschien gaan we de komende zomer verbouwen en zijn we een paar weken dicht. Mogelijk openen we dan een terras.

Steeds meer mensen weten de Wilhelminapier te vinden. Hoe zie jij de toekomst van de Wilhelminapier? De Wilhelminapier is een toplocatie. En dan te bedenken dat er nog een aantal torens bijkomen. Er is wel veel horeca. De kunst is dus vooral om iets unieks te bieden en je te onderscheiden.       

Nanne Walda met Vania, één van medewerkers van Tapasbar Terra.  (foto: René Hoeflaak)

Na het gesprek neemt Nanne mij via de”artiesteningang mee voor een kijkje achter de schermen en een bezoek aan de artiestenfoyer van het Nieuwe Luxor Theater. Er heerst een huiselijke encontspannen sfeer. De crew van NUHR doet zich tegoed aan het buffet. Niet veel later staat onze tafel vol met diverse schotels tapas en zo als altijd eindigen
wij deze avond Tapasbar Terra met een “tot de volgende keer”.

1 reply

  1. Oh wat leuk. Eindelijk een leuk stuk over het restaurant bij het Luxor Theater.
    Wij nuttigen vaak een hapje daar vóór een voorstelling. Altijd makkelijk, ben je altijd optijd.
    Ze zijn er ook gastvrij en vriendelijk. Smaakt altijd goed. Mijn advies aan andere gasten
    en bezoekers van Luxor, ga een keer wat tapas proeven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s