Weg- en luchtverkeer in Suriname; Zorg en hoop.

Een doordeweekse ochtend in februari van dit jaar. De begraasde airstrip van het vliegveld Ladoani, tweehonderd kilometer ten zuiden van Paramaribo,  ligt er als een gespreid bedje bij. Stilte en rust alom. Als we langs de baan wandelen, horen we het gras bijna groeien. Perfecte omstandigheden voor een zachte en rustige landing.

Februari 2011:Suriname; Start- en landingsbaan Ladoani (foto: René Hoeflaak)

De wereld is aan het veranderen. Starnieuws berichtte vorige week namelijk dat de landingsbaan is gesloten. Te onveilig. Volgens het nieuwsbericht zijn er teveel fietsers en voetgangers op de landingsbaan om een veilige landing te kunnen garanderen. Door de sluiting is spoedeisende hulp in gevaar en Anaula Nature Resort  alleen per korjaal te bereiken, hetgeen zeker geen straf is, kan ik u verzekeren. Suriname telt 45 vliegvelden, waarvan vier met verharde start- en landingsbanen. Ook de (on)veiligheid van het internationale Johan Adolf Pengel vliegveld, bekend als Zanderij, haalde vorige maand het Surinaamse nieuws. John Seedorf, voorzitter van de Surinaamse Luchtverkeersleiders (SATCA), luidde de noodklok. Uit een bericht op NoSPang valt op te maken dat luchtverkeersleiders niet getraind zijn op het nieuwe radarysteem. Bovendien is er een tekort aan luchtverkeersleiders. Seedorf sluit stakingen niet uit. Wie denkt dat hij of zij op de Surinaamse grond veiliger af is, is het niet aan te bevelen de Surinaamse nieuwssites dagelijks te volgen. In juli las ik berichten over een gebrek aan politievervoer in plaatsen als Albina (politieauto op weg naar Paramaribo), Lelydorp (reparatie) en Wageningen (geldgebrek).  Waar zorg is, is ook hoop. Deze zomer is ook de de eerste Surinaamse flitspaal geplaatst, aan de Sophie Redmonstraat in Paramaribo. Snelheidsovertreders hoeven zich nog geen zorgen te maken. Het flitsen is nog in de testfase. Vooralsnog worden alleen statistieken verzameld. Daarnaast volgen dertien agenten een opleiding in verkeersveiligheid.  Zoals het hoort, sluit ik dit verkeersbericht af met de  weersverwachting voor morgen in  Paramaribo. Zonnig, hier en daar een wolk en 33 graden.

Maart 2006: Binnenland Suriname, vliegtuig stijgt op vanaf vliegveld Kajana (foto: René Hoeflaak)

Februari 2009: Binnenland Suriname; Airstrip Vincent Faijks bij Palumeu, vernoemd naar de piloot Faijks die samen met luchtvaartpionier en SLM oprichter Rudi Kappel op 6 oktober 1959 omkwam bij een vliegtuigongeluk nabij Palumeu (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s